Czas pieczenia: 15 minut
Składniki na 2 pizze – każda około 1095 kalorii
Ciasto:
- 
250g białej mąki chlebowej
 - opakowania suchych drożdży (7g)
 - ¼ łyżeczki soli 
 - łyżka oliwy z oliwek 
 - 150ml letniej wody
 
- 
350g sosu pomidorowego 
 - 250g żółtego sera 
 - 200g szynki
 - kawałek czerwonej cebuli (40g)
 - kilka listków bazylii
 
Mąkę przesiać do
miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko
wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy. 
Z ciasta
uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, przykryć
wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do
wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać
do temperatury 200°C. 
Ser zetrzeć na
tartce, szynkę pokroić w plasterki a następnie w dużą kostkę. Cebulę obrać i
pokroić w cienkie plasterki, ja robię to szatkownicą.
Pizze wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C na 15 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pizze posypać listkami świeżą bazylią.


Już od kilku dni "chodzi" za mną pizza, Twoja wygląda tak apetycznie, że chyba się w końcu skuszę ;)
OdpowiedzUsuń