Strony

niedziela, 25 lutego 2018

Pizza z szynką

Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 2 pizze – każda około 1095 kalorii
 
Ciasto:
  • 250g białej mąki chlebowej
  • opakowania suchych drożdży (7g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml letniej wody
Dodatki:
  • 350g sosu pomidorowego
  • 250g żółtego sera
  • 200g szynki
  • kawałek czerwonej cebuli (40g)
  • kilka listków bazylii

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy.

Z ciasta uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.

Ser zetrzeć na tartce, szynkę pokroić w plasterki a następnie w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, ja robię to szatkownicą.
 
Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać płową sera, dodać szynkę, cebulę a na koniec posypać resztą sera.  

Pizze wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pizze posypać listkami świeżą bazylią.

1 komentarz:

  1. Już od kilku dni "chodzi" za mną pizza, Twoja wygląda tak apetycznie, że chyba się w końcu skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń