Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 402 kalorie
- łyżka miodu
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - czerwona papryczka chilli
 - pierś z kurczaka (200g)
 - brokuł
 - 150g nudli
 - 2 szalotki
 - łyżka oleju sezamowego
 - łyżka jasnego sosu sojowego
 - szczypta pieprzu
 
Zaczyamy od zrobienia marynaty, w miseczce  połączyć ciemny sos sojowy i miód. Dodać
pokrojone na drobne plasterki chili i wymieszać.
Kurczaka pokroić w kostkę (wielkości około 1cm) i zamarynować w marynacie,
odstawić do lodówki na 20 minut. 
Odciąć różyczki brokuła, w garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i
wrzucić do niej brokuła, gotować 2 minuty, następnie przełożyć brokuła do
ziemnej wody. Do wrzątku w którym gotował sie brokuł wrzucić nudle i również
gotować 2 minuty.
Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego i usmażyć kurczaka, dodać
brokuły, posiekaną szalotkę i dokładnie wymieszać,
wymieszać. Następnie dodać jasny sos sojowy, nudle, odrobine pieprzu i wymieszać.
Na koniec dodać kilka łyżek wody można wykorzystać wodę w której gotował sie
brokuł i nudle.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz