Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Oryginalny przepis na tę pyszną karkówkę można zobaczyć tutaj. Znalazł ją Pan P. Karkówka jest bardzo
prosta w przygotowaniu należy tylko
pamiętać by doprawić ja 2 dni przed planowanym obiadem. W oryginale
wykorzystano 2kg kawałek mięsa dla nas
jednak to za dużo dlatego poniżej podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami
na 1kg porcję mięsa. Gorąco polecam.
Składniki na 4 porcje – każda około 722 kalorie
- 1kg karkówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę z oliwek wlać do miseczki, dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście
laurowe i goździki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Na blacie
kuchennym rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na folii położyć mięso i
szczelnie zawinąć. Włożyć do lodówki najlepiej aż na dwa dni.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240˚C. Po wyjęciu z lodówki mięso
odwinąć z folii i włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzany piekarniku
około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do około 180 ˚C i piec godzinę
i 40 minut. W połowie pieczenia mięso przełożyć na drugą stronę (czyli pieczemy
po 50 minut z każdej strony). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz