Strony

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ciasteczka z okienkiem

Przygotowanie: 1 godzina
Czas pieczenia: 12 minut

Ostatnio w blogowaniu nastąpiłą krótka przerwa a to z powodu zimowych wakacji i wyjazdu na narty z rodzicami, ale jestem już z powrotem i dziś chciałabym sie z Wami podzielić przepisem na pyszne kolorowe ciasteczka. Przepis na nie znalazłam w magazynie Asda jednak ciasto było bardzo sypkie postanowiłam więc dodać jajko i nieco więcej mąki, zamiast imbiru i cynamonu użyłam ekstraktu z wanilii a zamiast landrynek żelków bo ciasteczka z landrynkami były bardzo twarde, tak powstał przepis na moją wersję tych prześlicznych ciasteczek. 

Skłdaniki na 20 ciasteczek – każde około 180 kalorii
  • 400g mąki (około 2 szklanki)
  • 175g zimnego masła
  • 100ml syropu klonowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 160g żelków

Mąkę przesiać do miski, pół szklanki mąki odłożyć do podsypywania. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki, następnie dodać syrop klonowy, jajko i ekstrakt z wanilii. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować na grubość około 4mm na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta wykrawać ciasteczka z dziurką, szpatułką lub nożem delikatnie przekładać ciastka na wyłożoną folią aluminioą  blachę (uwaga ważne by użyć folii aluminiowej papier do pieczenia nie nadaje się bo przykleja się do rozpuszczonych landrynek).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160˚C z termoobiegiem lub 180˚C bez termoobiegu.
Żelki posegregować kolorami, następnie wypełnić nimi dziurki w ciasteczkach. Następnie piec ciastka w nagrzanym piekarniku około 12 minut lub do momentu aż żelki się roztopią a ciasto lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasteczka na blasze by wystygły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz