Strony

środa, 3 lutego 2016

Churros

Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut

Churros to hiszpańskie smażone ciastka, można je spotkać w każdej kawiarni. Podaje się je z gorącą czekoladą. Przepis znalazłam tutaj na blogu Kulinarne Przygody Gatity wprowadziłam kilka zmian, dodałam ekstrakt waniliowy i spirytus by churros nie chłonęły oleju podczas smażenia. Było pysznie, gorąco polecam.


Składniki na około 40 sztuk – każda około 110 kalorii
  • 450g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka spirytusu
  • łyżka cukru pudru



W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać sól i masło, następnie powoli wsypywać mąkę energicznie mieszając aż uzyskamy jednolitą masę, na koniec dodać ekstrakt wanilii i spirytus. Ciasto odstawić na chwilę do przestygnięcia. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzać olej, powinien mieć około 180˚C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub strzykawki z końcówką w formie gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciskamy partiami ciasto. Pieczemy z obu stron na złoty kolor, usmażone churros odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz