Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Churros to hiszpańskie smażone ciastka, można je spotkać w każdej
kawiarni. Podaje się je z gorącą czekoladą. Przepis znalazłam tutaj na blogu
Kulinarne Przygody Gatity wprowadziłam kilka zmian, dodałam ekstrakt waniliowy i
spirytus by churros nie chłonęły oleju podczas smażenia. Było pysznie, gorąco
polecam.
Składniki na około 40 sztuk – każda około 110 kalorii
- 450g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka spirytusu
- łyżka cukru pudru
W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać sól i masło, następnie powoli
wsypywać mąkę energicznie mieszając aż uzyskamy jednolitą masę, na koniec dodać
ekstrakt wanilii i spirytus. Ciasto odstawić na chwilę do przestygnięcia. W
dużym garnku lub frytkownicy rozgrzać olej, powinien mieć około 180˚C. Ciasto
przełożyć do rękawa cukierniczego lub strzykawki z końcówką w formie gwiazdki. Na
rozgrzany olej wyciskamy partiami ciasto. Pieczemy z obu stron na złoty kolor,
usmażone churros odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem
pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz