Strony

czwartek, 28 stycznia 2016

Pieczona karkówka

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 2 godziny

Oryginalny przepis na tę pyszną karkówkę można zobaczyć tutaj.  Znalazł ją Pan P. Karkówka jest bardzo prosta  w przygotowaniu należy tylko pamiętać by doprawić ja 2 dni przed planowanym obiadem. W oryginale wykorzystano 2kg kawałek mięsa dla  nas jednak to za dużo dlatego poniżej podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami na 1kg porcję mięsa. Gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje – każda około 722 kalorie
  • 1kg karkówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę z oliwek wlać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Na blacie kuchennym rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na folii położyć mięso i szczelnie zawinąć. Włożyć do lodówki najlepiej aż na dwa dni.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240˚C. Po wyjęciu z lodówki mięso odwinąć z folii i włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzany piekarniku około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do około 180 ˚C i piec godzinę i 40 minut. W połowie pieczenia mięso przełożyć na drugą stronę (czyli pieczemy po 50 minut z każdej strony). Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz