Strony

poniedziałek, 21 listopada 2016

Pizza pepperoni

Przygotownie: 15 minut
Czas pieczenia: 12 minut

Składniki na 2 pizze – każda pizza około 1312 kalorii

Ciasto:
  • 250g białej mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml letniej wody
Dodatki:
  • 350g gotowego sosu pomidorowego
  • 250g mozarelli do pizzy
  • 120g kiełbasy pepperoni
  • opcjonalnie ¼ łyżeczki płatków chilli
  • keczup


Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać serem. Następnie ułożyć plasterki kiełbasy pepperoni, jeśli lubicie pikantną pizze można posypać ją płatkami chilli. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 12 minut aż ser się stopi a kiełbasa pepperoni przyrumieni. Podawać z ketchupem.

piątek, 18 listopada 2016

Koktajl bananowy z tahini i cynamonem

Przygotowanie: 5 minut

Składniki na 1 porcję – jedna porcja około 475 kalorii
  • 1 banan (100g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
  • 75ml mleka
  • 100ml lodów waniliowych
  • ½ łyżki pasty tahini
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka startej czekolady

Wszystkie składniki z wyjątkiem startej czekolady włożyć do blendera i zmiksować. Na koniec dodać strtą czekoladę i wymieszać. Opcjonalnie można koktajl wlać do szklanki, na wierzch położyć dodatkową kulkę lodów waniliowych i posypać czekoladą. 

wtorek, 15 listopada 2016

Ravioli zapiekane z pomidorami

Przygotowanie: 10 minut
Czas zapiekania: 10 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 664 kalorii
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka soli
  • opakowanie ravioli np z miesem 250g (100g = 258kcal)
  • 125g różyczek brokułu
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki tartego parmezanu (25g)
  • 6 łyżek tartego żółtego sera (75g)
  • 3 średniej wielkości pomidory  (125g)
  • świeżo mielony pieprz

W garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i sól, do gotującej się wody wrzucić ravioli i brokuła, gotować około minuty następnie odcedzić.
Pomidora pokroić w plasterki i położyć na papierowym ręczniku kuchennym, przykryć innym papierowym ręcznikiem i lekko osuszyć.
Śmietanę  wlać do garnka, dodać 3 łyżki tartego parmezanu i 3 łyżki tartego żółtego sera. Śmietanę lekko podgrzać ale nie gotować, wszystko dokładnie wymieszać.

Ravioli i brokuła przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem ze śmietany i sera. Posypać resztą żółtego sera, na wierzchu położyć plasterki pomidora i posypać świeżo mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175˚C około 10 minut.   

sobota, 12 listopada 2016

Zupa lasagne

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 710 kalorii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża marchewka
  • kostka bulionu wołowego
  • 500g pasaty pomidorowej
  • 140g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 2 łyżki sera grana padano
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 250g makaronu
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu. W międzyczasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i smażyć razem. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso się zarumieni.

W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Kostkę bulionu rozpuścić w dwóch szklankach wody. Kiedy mięso się zarumieni dodać marchewkę, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i bulion. Następnie dodać pastę paprykową, 2 łyżki sera grana padano, majeranek, oregano, tymianek i bazylię. Doprawić cukrem i pieprzem i gotować jescze 30 minut.

W osobnym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, następnie dodać makaron i ugotować al dente. Gotową zupę podawać z makaronem. Smacznego.


środa, 9 listopada 2016

Amerykańskie naleśniki z borówkami

Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut

Miałam ochotę na amerykańskie naleśniki, długo szukałam idealnego przepisu, w końcu trafiłam na stronę Pożeracze czasu, tam znalazłam przepis na pyszne i puszyste naleśniki. Oryginalny przepis można znaleźć tutaj, poniżej moja wersja z niewielkimi zmianami. Zapraszam.

Składniki na 16 naleśników – każdy około 721 kalorii

Naleśniki:
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • jajko
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400g borówek
  • łyżka syropu klonowego




Maślankę wlać do miski, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, jajko, roztopione i przestudzone masło oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę.

Borówki opłukać i wrzucić do garnka, dodać syrop klonowy i gotować razem chwilkę na małym ogniu, w razie potrzeby można dodać łyżkę wody.

Na suchej patelni smażyć małe naleśniki. Można podawać z sosem borówkowym, posypane cukrem pudrem lub z innymi waszymi ulubionymi dodatkami.

niedziela, 6 listopada 2016

Klejące skrzydełka z kurczaka


Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Przepis na klejące skrzydełka pochodzi w programu „Przy stole Siby” to takie skrzydełka w marynacie z sosu barbacue i słodkiego sosu chilli. Wyszły pyszne skrzydełka były słodkie, klejące i pikantne. Orygnalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 673 kalorie 
  • ½ łyżeczki oleju
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 100ml sosu barbecue
  • 100ml słodkiego sosu chilli
  • 25ml ciemnego sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C. Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą oleju.

W misce wymieszać sos barbecue, słodki sos chilli, sos sojowy i pieprz. Wszystko wymieszać, dodać skrzydełka z kurczaka i mieszać aż wszystkie skrzydełka równo pokryją się marynatą.

Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. 

czwartek, 3 listopada 2016

Pizza 4 sery

Przygotownie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 2 pizze – każda pizza około 984 kalorie

Ciasto:
  • 250g białej mąki chlebowej
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml letniej wody
 Dodatki:
  • 350g gotowego sosu pomidorowego
  • 80g pikantnego sera (u mnie mexicana)
  • 80g wędzonej goudy
  • 70g sera stilton
  • 125g mozarelli

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować  na płaski placek, przełożyć rozwałkowane ciasto na rozgrzaną i posypaną lekko mąką blachę. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na każdej pizzy rozkruszyć duże kawałki serów. Pizze wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, pizza będzie gotowa gdy ser się roztopi i lekko zarumieni.