Strony

sobota, 27 sierpnia 2016

Jajka zapiekane w bułce

Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki na 2 porcje  – każda około 300 kalorii
  • 2 okrągłe bułki
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek szczypiorku

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Odkroić wierzch każdej bułki i wydrążyc środek, bułki zwilżyć wodą żeby podczas  pieczenia nie wyschły. Do każdej bułki wbić po 2 jaja i wstawic do rozgrzenego piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. 

środa, 24 sierpnia 2016

Francuskie z boczkiem i pieczarkami


Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na ciasto francuskie z boczkiem i pieczarkami znalazłam tutaj na blogu Choć gotować. Urzekły mnie piękne zdjęcia, postanowiłam upiec je w domu, wyszły tak pyszne jak wyglądały. Jak zwykle wprowadziłam swoje zmiany, oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Smacznego.

Składniki na 8 porcjii – każda około 304 kalorie
  • płat ciasta francuskiego
  • 200g pieczarek
  • 8 plasterków boczku (150g)
  • łyżka masła
  • 8 łyżek ketchupu (80g)
  • 80g startego żółtego sera
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 1 małe jajko



Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Pieczarki pokroić w plasteki a boczek w drobną kostkę lub w paseczki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć pieczarki i boczek. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, pokroić na 8 prostokątnych części. Każdy prostokąt posmarować keczupem, następnie dodać pieczarki, boczek, starty żółty ser i cebulę. Dwa przeciwne narożniki ciasta złożyć razem, by lepiej się do siebie przykleiły ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wszystko ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu jajkiem, należy zostawić odstępy bo ciato trochę urośnie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. 

niedziela, 21 sierpnia 2016

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Taką sałatkę jadłam w sklepie z kanapkami "Pret a manger", postanowiłam sama zrobić ją w domu.  Przygotowanie sałatki zajmuje około 10 minut jeśli odliczymy czas pieczenia kurczaka i oczekiwanie aż kurczak ostygnie. Proponuję więc upiec kurczaka przy okazji gdy będziemy coś piekli w piekarniku a następnego dnia będziemy mogli szybko przygotować sałatkę.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 750 klorii

Sałatka:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mieszanka sałat (u mnie tesco baby leaf 140g)
  • 2 garście oliwek kalamata (100g)
  • 2 małe pomidory
  • 8 plasterków ogórka (1/4 ogórka)

Sos do zamarynowania kurczaka:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki majonezu (60g)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Sos vinegrette:
  • 2 łyżeczki wody
  • łyżka soku z  cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostały sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka, odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce.

Następnie robimy marynatę do kurczaka. W tym celu w miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty; mleko, majonez, sól i zioła prowansalskie. Pierś z kurczaka zanurzamy w przygotowanej marynacie.

Kolejną czynnością jest przygotowanie sosu vinegrette. Do drugiej miseczki wlewamy wodę, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy.  

Na dwóch talerzach rozłożyć liście sałaty, pokrojone w plasterki ogórki i pomidory. Wszystko polać sosem vinegrette, dodać oliwki i pokrojonego w plasterki kurczaka.

Podawać od razu. Smacznego.

sobota, 13 sierpnia 2016

Kurczak z papryką po tajsku

Przygotowanie: 40 minut
Czas gotowania: 30 minut

Tej potrawy nauczyłam się gotować podczas kursu gotowania. Przepis jest bardzo ciekawy jednak pracochłonny. By uzyskać autentyczny tajski smak należy zrobić samemu pastę z czerwonego curry to jej aromat nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Jeśli jednak nie macie czasu czasem trzeba sobie życie ułatwić i skorzystać z gotowej kupionej w sklepie pasty curry.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 513 kalorii
  • 4 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 łyżeczki kminku
  • 4 papryczki chili
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 10 ząbków czosnku
  • 8 liści kaffiru
  • 2 limonki
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 200g pieczarek
  • 8 pomidorów
  • 4 małe piersi z kurczaka (600g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • opakowanie śmietanki kokosowej (coconut cream 250ml)
  • ½ peczka świeżej kolendry


Nasiona kolendry i kminku podgrzać na suchej patelni do momentu aż zaczną wydzielać aromat, gdy zaczną strzelać i wydzielać zapach patelnię zdjąć z gazu a nasiona przełożyć na talerz (uwaga nie wolno zostawić nasion na gorącej patelni ani też podgrzewać ich zbyt długo bo wtedy łatwo mogą się przypalić a ich spalony smak przeniknie do potrawy, lepiej więc podgrzewać je zbyt krótko niż zbyt długo ja zdejmuję od razu jak tylko zaczynają strzelać). To chyba najtrudniejszy moment gotowania tej potrawy, reszta jest juz w miarę prosta.

Kolejną czynnościa jest przygotowanie pasty z czerwonego curry, w tym celu należy usunąć gniazda nasienne z papryczek chili i bardzo drobno je posiekać. Trawę cytrynową przekroić wzdłuż na pół, odciąć zdrewniały głąb, jeśli pierwszy liść jest zdrewniały również go wyrzucić resztę bardzo drobno posiekać. Imbir obrać,=’ najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżeczki, następnie zetrzeć na tartce lub pokroić w plasterki w poprzek włókien przecisnąć przez praskę. Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Liście kaffiru drobno posiekać. Limonki umyć skórkę zetrzeć na tartce, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wszystkie powyżej wymienione składniki włożyć do miski i wymieszać. Nasiona kolendry i imbiru zmielić lub rozetrzeć w moździerzu i również dodać do pasty. Zrobienie pasty można ułatwić sobie i wszystko zmielić w małym blenderze. Można też użyć gotowej pasty z czerwonego curry to znacznie skróci czas przygotowywania tej przyparwy.

Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w drobne plasterki, paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić przy pomocy ściereczki i każdą przekroić na 4 części, pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie przekroić na pół wyjąć pestki a miąższ pokroić w koskę, piersi kurczaka pokroić w plasterki w poprzek włókien.


Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli ale nie nabierze koloru, następnie dodać kurczaka i dalej smażyć aż mięso całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowych kawałków, wszystko dobrze wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną pastę, paprykę, pieczarki, smażyć chwilę razem a następnie dodać śmietankę kokosową. Kostki bulionu rozpuśćić w szklance wrzącej wody, dodać do reszty składników i gotować przez kilka minut aż sos nieco zgęstnieje, około 6-7 minut. Po tym czasie dodać sos sojowy, pomidory i gotować jeszcze 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Podawać z ryżem, na koniec posypać drobno posiekaną świeżą kolendrą.

środa, 10 sierpnia 2016

Ciasto amaretti z malinami

Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Przepis na to ciasto pochodzi z jakiejś książki BBC ale dokładnego tytułu nie znam. Ciasto wygłądało tak pysznie na obrazku że po prostu nie mogłam mu się oprzeć. Kwaskowe maliny doskonale komponują się z migdałami i słodkimi ciasteczkami amaretti. Koniecznie wyprubójcie. Smacznego.

Składniki na 12 porcjii – każda porcja około 293 kalorie
  • 180g miękkiego masła
  • 85g cukru
  • 3 jajka
  • 140g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85g mielonych migdałów
  • 140g ciasteczek amaretti
  • 250g malin
  • łyżeczka cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160˚C. Dno okrągłej tortownicy ( u mnie Ø24cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Białka jajek ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić masło z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Połowę masy przełożyć do tortownicy, posypać połową ilości rozkruszonych ciasteczek amaretti i 1/3 malin. Następnie kleksami wyłożyć pozostałe ciasto, delikatnie rozsmarować posypać resztą rozkruszonych ciasteczek amaretti i 1/3 malin.

Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać pozostałą ilością malin. Można udekorować cukrem pudrem (ja nie miałam).

sobota, 6 sierpnia 2016

Koktajl jagodowo - bananowy

Przygotowanie: 10 minut

Przepis na ten pyszny koktajl znalazłam tutaj jednak jak zwykle zrobiłam wszystko po swojemu, głównie po to by koktajl zmieścił sie w szklance. Koktajl wyszedł tak pyszny jak wyglądał. To chyba od dzisiaj będzie mój ulubiony koktajl na śniadanie.

Składniki na 2 porcje – każda około 200 kalorii
  • 200g jagod lub borówek
  • łyżeczka syropu waniliowego
  • 2 banany
  • pół szklanki mleka

Jagody lub borówki umyć i włożyć do garnka,kilka można zostawić do dekoracji, dodać 2 łyżki wody i gotować chwilę na małym ogniu, ostudzić, dodać łyżeczkę syropu waniliowego i wszystko zmiksować.
W osobnym naczyniu zmiksować banany z mlekiem (można użyć mrożonych bananów).

Przygotować dwie szklanki, do każdej wlać ¼ koktajlu jagodowego, następnie po ½ koktajlu z bananów i na koniec znów po ¼ koktajlu z jagód. Podawać od razu.

wtorek, 2 sierpnia 2016

Muffinki z owocami leśnymi

Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na  babeczki znalazłam tutaj na blogu My Tasty Kitchen ale jak zwykle wprowadziłam swoje zmiany. Babeczki wyszły pyszne lekkie i puszyste.

Składniki na 12 babeczek – każda około 269 kalorii
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka kwaśnej śmietany (250g)
  • ½ szlanki oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki cukru (80g)
  • szczypta soli
  • 225g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, borówki)
  • łyżeczka cukru pudru

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Jajka zmiksować ze śmietaną, olejem i ekstraktem z wanilii, nadal miksując dodać mąkę z prosziem do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Do foremki na muffinki włożyć papilotki. Gotową masę nakładać do papilotek, muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 190˚C przez 20 minut. Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem.