Strony

piątek, 24 czerwca 2016

Wątróbka drobiowa

Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut

Wątróbka ... albo ją kochamy albo nienawidzimy ja osobiście lubię zjeść ją od czasu do czasu, ważne jednak by była dobrze doprawiona. Sekretem w przygotowaniu wątróbki jet to by posolić ją na końcu chwilę przed podaniem inaczej jeśli zrobimy to wcześniej to watróbka będzie twarda. Niektórzy duszą ją z cebulą ja jednak wolę szybko usmażoną chrupiącą z wierzchu i miękką w środku. Podaję ją z ziemniakami puree i surówką np. z kiszonych ogórków. Wątróbka to znakomite źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka, szczególnie polecana jest w diecie osób aktywnych fizycznie.




Składniki na 2 porcje – każda porcja około 176 kalorii

§  mała cebula
§  300g watróbki drobiowej
§  2 płaskie łyżki mąki
§  łyżka oleju
§  sól
§  swieżo mielony pieprz
§  opcjonalnie kilka kropel sosu tabasco

Cebulę obrać i pokroić w plasterki a następnie każdy plasterek na pół. Watróbkę pokroić na małe kawałki, każdy kawałaek obtoczyć w mące  następnie smażyć na oleju na dość dużym ogniu ale wciąż mieszając przez kilka minut. Dodać cebulę i smażyć dalej razem aż wątróbka będzie wysmażona. Jeśli nie lubicie cebuli można ją pominąć. Minute przed końcem smażenia posypać solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać kilka kropel sosu tabasco) wszystko dobrze wymieszać. Smacznego.

sobota, 11 czerwca 2016

Kurczak Żebraka (Beggars chicken)



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny


Autorką tego przpisu jest Marion Grasby Tajsko-Australijska kucharka, prezenterka telewizyjana i autorka książki kucharskiej "Food journalist". Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 560 kalorii
  • 6 korzeni kolendry
  • 4 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cały kurczak
  • szklanka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona papryczka chilli


Korzenie kolendry umyć i wysuszyć, czosnek obrać. Do moździeża włożyć korzenie kolendry, czosnek, pieprz i sól, wszystko razem rozdrobnić. Można to zrobić na desce do krojenia i po prostu wszystko drobno posiekać.

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pastę z czosnku, kolendry, pieprzu i soli, smażyć przez około minutę następnie do garnka włożyć kurczaka i smażyć 2 minuty z każdej strony lub dod momentu aż kurczak się ładnie zarumieni z każdej strony.

Następnie do garnka dodać sos sojowy, sos rybny, gwiazdki anyżu, cynamon i tyle wody by przykryć większość kurczaka. Gotować pod przykryciem około 1.5 godziny ,  w połowie gotowania przewrócić kurczaka na drugą stronę.


Gotowego kurczaka wyjąć na głęboki talerz. Do wywaru w którym gotował się kurczak dodać cukier. Kurczaka polać wywarem, posypać pokrojoną w plsterki papryczką chilli i kolendrą. Podawać z ryżem.

środa, 8 czerwca 2016

Koktajl z leśnych owoców


Przygotowanie: 5 minut

 

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 158 kalorii

  • 150g leśnych owoców (mogą być mrożone)
  • 150g greckiego jogurtu
  • 250ml soku z czarnej porzeczki



Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić. Owoce włożyć do blendera dodać sok (można użyć dowolnego soku mi osobiście najbardziej do leśnych owoców pasuje sok z czarnej porzeczki) i jogurt grecki. Wszystko zmiksować.

czwartek, 2 czerwca 2016

Sałatka z pieczonym camembertem

Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 460 kalorii

§  mieszanka salaty (80g)
§  8 małych pomidorkow koktajlowych (100g)
§  mała papryka (100g)
§  szczypiorek
§  mały ser brie w drewnianej foremce (120g)
§  łyżka glazury balsamicznej (balsamic glaze)

Paprykę pokroić w platerki (u mnie 3 małe papryki w różnych kolorach). Pomidorki przekroić na pół.

Na talerzu ułożyć sałatę, paprykę i pomidorki, na środku zostawić miejsce na ser. Warzywa posypać szczypiorkiem i polać glazurą balsamiczną (czasem można ją znaleźć w tkmaxx).

Ser włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C i piec około 15 minut nastepnie wyjac z piekarnika przekroic na krzyz na srodku i piec kolejne 5 minut razem z foremka. Upieczony ser polozyc na środku sałaty.