Strony

poniedziałek, 30 maja 2016

Kurczak z trawą cytrynową i chilli

Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut

Przepis na tego pysznego kurczaka z trawą cytrynową i chilli pochodzi z programu kulinarnego na kanale foodnetwork. Jego autrorem jest Luke Nguyen, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki na 2 porcje – każda około 395 kalorii
  • 4 podudzia z kurczaka bez kości (330g)
  • laska trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czonsku
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego (30ml)
  • 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
  • 1 cebula szalotka
  • ½ białej cebuli
  • 2 zielone cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody kokosowej
  • 6 gałązek kolendry


Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Do miseczki wlać sos rybny, dodać cukier, połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku i połowę papryczki chilli. Dodać mięso z kurczaka i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.

Szalotkę drobno posiekać, cebulę pokroić w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę w 2cm kawałki.

Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać pozostała trawę cytrynową i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez chwilę do momentu aż poczujemy cytrynowy aromat, następnie dodać szalotkę oraz pozostały czosnek i chilli, smażyć razem przez chwilę.
 
Zwiększyć gaz, dodać kurczaka i pozostawić na patelni przez 2-3 minuty aż kurczak sie zarumieni z jednej strony, nie mieszać. Następnie przełożyć kawałki kurczaka na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gdy kurczak się ładnie przyrumieni dodać wodę kokosową, smażyć dalej około 5 minut aż sos zgęstnieje. 

Na koniec dodać białą i zieloną cebulę, smażyć jeszcze minutę lub dwie. Na wierzchu położyć po kilka gałązek kolendry. Podawać z ryżem ugotowanym na parze bez soli.

piątek, 27 maja 2016

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut

Przepis na zupę znalazłam tutaj na blogu Sio Smutki ale wprowadziłam kilka własnych zmian. Zupa jest bardzo pyszna, zdrowa i sycąca. Polecam


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 222 kalorie
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 ziaren zielonego kardamonu
  • 1 łyżka nasion kuminu rzymskiego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • mały pęczek świeżej kolendry 




Soczewicę zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości, powinno to zająć około 15 minut. W międzyczasie obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać kardamon i kminek, smażyć chwilę aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Następnie dodać cebulę i smażyć około 15 minut na małym ogniu aż cebula się zeszkli, nie zaszkodzi jak cebula lekko się przypali, pod koniec smażenia dodać czosnek.
Po tym czasie dodać 2 puszki krojonych pomidorów. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w puszce gorącej wody i dodać do zupy, dodać jeszcze jedna puszkę wody, imbir, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dodać ugotowaną soczewicę i gorącą zupę odstawić by wszystkie przyprawy się przegryzły.Na koniec dodać świeżą kolendrę.

wtorek, 24 maja 2016

Klopsiki po marokańsku (Maroccan meatballs)

Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 35 minut

Przepis na te klopsiki znalazłam tutaj na stronie Tesco real food. Klopsiki są bardzo aromatyczne, a słodki pomidorowy sos świetnie się z nimi komponuje. Klopsiki można podawać z kaszą kuskus lub chlebkiem pita oraz dipem z jogurtu i świeżęgo ogórka. Smacznego. 




Składniki na 4 porcje – każda około 740 kalorii
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 50g bułki tartej
  • 30g świeżej kolendry
  • 15g liści świeżej mięty
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

 

Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie. Następnie dodać czosnek, mielony kminek i mieloną kolendrę. Smażyć dalej około 2 minut. Połowę podsmażonej cebuli przełożyć na talerz i ostudzić, do reszty cebuli dodać cukier,krojone pomidory i gotować około 15 minut na małym ogniu aż sos się zredukuje.


Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, przestygniętą cebulę, świeżą kolendrę, miętę, sól i pieprz. Wyrobić masę na pulpeciki, następnie formować niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzać pozostałą ilość oleju i smażyć pulpety na złoto-brązowy kolor. Na koniec dodać usmażone pulpety do sosu pomidorowego i smażyć razem jeszcze chwilę. 

sobota, 21 maja 2016

Lazania ze szparagami

Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Przepis na lasanie pochodzi ze strony Foodnetwork, jej autorem jest Giada de Laurentis, oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Poniżej moja wersja z niewielkimi zmianami. Polecam.

Składniki na 4 duże porcje – każda około 1000 kalorii
  • 6 płatów lasanii (około 250g)
  • 2 łyżki oleju + łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 250g suszonych pomidorów w oleju
  • 50g liści bazylii (duży pęk)
  • 100g tartego parmezanu (około ¾ szklanki)
  • 120g chudego boczku
  • 0.5kg zielonych szparagów
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 500g sera ricotta
  • 250g tartego sera mozarella (około 2 sklanki)



W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, wrzucić płaty lasanii i ugotować al dente mniej więcej 6 minut (płatów lasanii musi być tyle by tworzyły trzy warstwy). Płaty jeszcze zmiękną w piekarniku ale nie dużo bo w lasanii nie ma płynnego sosu. Ugotowane płaty lasanii odcedzić i zalać zimną wodą.

Suszone pomidory odcedzić ale niezbyt dokładnie razem z liśćmi bazylii włożyć do blendera i zmiksować, dodaś starty parmezan i lekko wymieszać. Powstałą masę przełożyć do miski.

Boczek pokroić w drobne paseczki, usmażyć na chrupko na suchej patelni, następnie przełożyć boczek na talerz. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na tę samą patelnię na której smażył się boczek rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek i smażyć kilka minut aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie dodać szparagi i gotować z cebulą i czosnkiem pod przykryciem 4 minuty. Po tym czasie przełożyć szparagi na talerz, zdjąć patelnie z gazu dodać usmażony boczek, ricottę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175˚C. Dno naczynia żaroodpornego posmarować łyżeczką oleju (może być z pomidorów). Na dno położyć pierwszą warstę lasanii następnie położyć 1/3 masy z suszonych pomidorów, ½ masy z serem ricotta, połowę szparagów i 1/3 sera mozarella. Kolejną warstwę zrobić dokładnie tak samo a następnie położyć ostatnią warstwę makaronu resztę masy pomidorowej i sera mozarella. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.








środa, 18 maja 2016

Koktajl z papai, pomarańczy i marakui

Przytotowanie: 5 minut

Składniki na 2 koktajle – każda porja około 169 kalorii
  • 1 mała papaya po obraniu około 300g
  • 2 duze pomarańcza
  • 2 owoce marakui
  • 8 kostek lodu 

Papayę obrać ze skóry, przeciąć na pół, wydłubać czarne pestki, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Marakuję przeciąć na pół, wydłubać nasionka i miąższ, przecedzić przez sito prosto do blendera. Pomarańcza przekroić na pół,  wycisnąć sok i wlać do blendera, dodać kostki lodu i wszystko zmiksować. Podawać od razu.

piątek, 13 maja 2016

Salatka nicejska


Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 467 kalorii
  • mała głowka sałaty rzymskiej
  • ¼ ogórka wężowego
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 100g fasolki szparagowej
  • 5 młodych ziemniaczków
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 8 czarnych oliwek czarne oliwki
  • opcjonalnie 6 filecików białego anchois  
Sos winegrette:
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • Szczypta pieprzu






Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w mniejesze kawałki. Ogórka obrać ze skórki, przekroić w poprzek, następnie w plasterki. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na pół. Paprykę pokroić w plasterki. Odciąć końcówki fasolki następnie fasolkę szparagową przekroić na pół. 

Fasolkę i ziemniaczki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ziemniaczki powinny gotowć się około 15 minut, fasolka 5-10 w zależności od tego czy jest bardzo młoda czy nie. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.  Tuńczyka odcedzić z oleju.

Przygotować sos; w miseczce wymieszać sok z cytryny, z musztardą, olejem, solą i pieprzem.

Przygotować dwa talerze, na każdy nałożyć sałatę, ogorka, paprykę, pomidor i cebulę. Wszystko polać przygotowanym sosem winegrette. Nasępnie nalożyć pozostałe składniki; fasolkę, przekrojone na pół ziemniaczki, jajka, tuńczyka, oliwki i fileciki anchois jeśli zdecydujecie się na ich użycie. Uwaga do tej sałtki używamy białych filecików anchois takie z puszki są zbyt słone i nie nadają sie. Nie każdy je lubi więc można je pominąć, sałatka bez nich jest równie pyszna.    

poniedziałek, 9 maja 2016

Sałatka majowa

Przygotowanie: 10 minut



Przepis na tą pyszną sałatkę znalazłam tutaj na blogu „Mechanik w kuchni”, nic nie zmieniłam. Sałatka mi bardzo zasmakowała jest lekka i orzeźwiająca, wpaniała jako dodatek do dań głównych. Polecam.


Składniki na 2 porcje - każda porcja około 429 kalorii
  • opakowanie sałaty roszponki (90g)
  • małe opakowanie pomidorków koktajlowych (220g)
  • kulka mozarelli (125g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sos sałatkowy francuski
  • łyżka szczypiorku




Pomidorki przekroić na pół. Mozarellę pokroić na mniejsze kawałki (można użyć  mini mozarellę). W szklance wymieszać oliwę z wodą i sosem sałatkowym. Szczypiorek drobno posiekać.

Na dnie talerzy położyć sałatę, dodać pokrojone pomidorki (u mnie dwa kolory) i kawałki mozarelli. Na koniec polać sałatkę sosem i posypać szczypiorkiem.

czwartek, 5 maja 2016

Spaghetti ze szpinakiem i parmezanem

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Przepis na ten prosty i szybki makaron znalazłam tutaj na blogu Słodka pasja. Makaron jest bardzo łatwy do przygotowania, znakomicie nadaje się na lekką kolację lub lunch. Połączenie szpinaku z parmezanem jest wprost genialne. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 685 kalorii
  • 250g makaronu spaghetti
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g młodego szpinaku
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50g tartego parmezanu (okło 6 łyżek)


W garnku zagotować wodę dodać olej, sól i ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić i pozostawić na sitku.
W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć, osuszyć oderwać ogonki.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć razem kilka minut aż liście szpinaku zwiędną. Dodać oliwę z oliwek, makaron, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać.

niedziela, 1 maja 2016

Pieczone łodzie

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na pieczone łodzie znalazłam na stronie stylowi.pl Doskonałę nie tylko na śniadanie ale również na lunch. Polecam

Składniki na 4 porcje – każda około 515 kalorii
  • 4 małe bagietki
  • 4 jajka
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)
  • 4 plasterki boczku (75g)
  • 2 zielone cebulki
  • 4 garście tartego żółtego sera (100g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu 


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. W międzyczasie w bagietkach wyciąć głębokie "V" przez szczyt każdej bagietki o głębokości 1,5cm. Części wycięte odłożyć na bok (można je ususzyć i przerobić na bułkę tartą).
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Zieloną cebulkę drobno posiekać. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietankę, boczek, zieloną cebulkę, starty żółty ser, sól i pierz, wszystko wymieszać widelcem.
Tak przygotowaną masę wlać do każdej bagietki i umieścić na blasze do pieczenia. Piec 20 minut lub do momentu aż bagietka lekko się zarumieni. Smacznego.