Strony

niedziela, 31 stycznia 2016

Lane kluski

Przygotowanie: 5 minut

Lane kluski to nic prostszego, zrobiłam je bo okazało się że nie mam makaronu. Przepis znalazłam tutaj na blogu Agata gotuje, dziękuję za wspaniały przepis, kluseczki były pysznie. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda około 104 kalorie
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki (80g)
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Jajka wbić do kubeczka, dodać mąkę, sól i wodę, wszystko dokładnie wymieszać tak by nie było grudek. Rosół zagotować, do gotującego się rosołu powoli wlewać ciasto. Rosół zdjąć z gazu i odczekać jeszcze kilka minut. Smacznego.

czwartek, 28 stycznia 2016

Pieczona karkówka

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 2 godziny

Oryginalny przepis na tę pyszną karkówkę można zobaczyć tutaj.  Znalazł ją Pan P. Karkówka jest bardzo prosta  w przygotowaniu należy tylko pamiętać by doprawić ja 2 dni przed planowanym obiadem. W oryginale wykorzystano 2kg kawałek mięsa dla  nas jednak to za dużo dlatego poniżej podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami na 1kg porcję mięsa. Gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje – każda około 722 kalorie
  • 1kg karkówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę z oliwek wlać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Na blacie kuchennym rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na folii położyć mięso i szczelnie zawinąć. Włożyć do lodówki najlepiej aż na dwa dni.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240˚C. Po wyjęciu z lodówki mięso odwinąć z folii i włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzany piekarniku około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do około 180 ˚C i piec godzinę i 40 minut. W połowie pieczenia mięso przełożyć na drugą stronę (czyli pieczemy po 50 minut z każdej strony). Smacznego. 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ciasteczka z okienkiem

Przygotowanie: 1 godzina
Czas pieczenia: 12 minut

Ostatnio w blogowaniu nastąpiłą krótka przerwa a to z powodu zimowych wakacji i wyjazdu na narty z rodzicami, ale jestem już z powrotem i dziś chciałabym sie z Wami podzielić przepisem na pyszne kolorowe ciasteczka. Przepis na nie znalazłam w magazynie Asda jednak ciasto było bardzo sypkie postanowiłam więc dodać jajko i nieco więcej mąki, zamiast imbiru i cynamonu użyłam ekstraktu z wanilii a zamiast landrynek żelków bo ciasteczka z landrynkami były bardzo twarde, tak powstał przepis na moją wersję tych prześlicznych ciasteczek. 

Skłdaniki na 20 ciasteczek – każde około 180 kalorii
  • 400g mąki (około 2 szklanki)
  • 175g zimnego masła
  • 100ml syropu klonowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 160g żelków

Mąkę przesiać do miski, pół szklanki mąki odłożyć do podsypywania. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki, następnie dodać syrop klonowy, jajko i ekstrakt z wanilii. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować na grubość około 4mm na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta wykrawać ciasteczka z dziurką, szpatułką lub nożem delikatnie przekładać ciastka na wyłożoną folią aluminioą  blachę (uwaga ważne by użyć folii aluminiowej papier do pieczenia nie nadaje się bo przykleja się do rozpuszczonych landrynek).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160˚C z termoobiegiem lub 180˚C bez termoobiegu.
Żelki posegregować kolorami, następnie wypełnić nimi dziurki w ciasteczkach. Następnie piec ciastka w nagrzanym piekarniku około 12 minut lub do momentu aż żelki się roztopią a ciasto lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasteczka na blasze by wystygły.

piątek, 1 stycznia 2016

Kanapka z serem i szynką

Przygotowanie: 5 minut

Kanapka z serem i szynką niby nic takiego a jednak klasyczne i bardzo smaczne połączenie. Ja metodą prób i błędów wymyśliłam na taką właśnie kanapkę swój idealny przepis łatwy, szybki i smaczny. Polecam.

Składniki na 2 kanapki – każda około 672 kalorie
  • 2 bułki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry szynki
  • mały ogórek kiszony
  • 6 kawałków papryki konserwowej


Bułki przekroić na pół, każdą posmarować majonezem. Ogórka pokroić w cienkie plasterki a paprykę na mniejsze kawałki. Ogórka i paprykę położyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar wody. Do bułek włożyć po 2 plastry sera, szynki, plasterki ogórka i kawałki papryki i gotowe. Smacznego.