Strony

środa, 30 września 2015

Spaghetti alla Puttanesca

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Po raz pierwszy sos Puttanesca jadłam u koleżanki (Sylwię pozdrawiam i dziękuję za przepis). Makaron z takim sosem jest nie tylko prosty i szybki do przygotowania ale również bardzo smaczny. Ja spaghetti z sosem puttanesca ugotowałam po raz pierwszy ale na pewno danie to niejednokrotnie pojawi się jeszcze na naszym stole bo można je łatwo przygotować po pracy. Przepis na 4 porcje z moimi niewielkimi zmianami poniżej. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 541 kalorii
  • 500g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 70g czarnych oliwek bez pestek (około 20 oliwek)
  • 4 fileciki anchovies
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki kaparów
  • płaska łyżka oregano
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie mała czerwona papryczka chilli (może być suszona)

Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli należy ją umyć rozkroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i papryczkę drobno posiekać. Fileciki anchovies odsączyć z oleju i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć około 1-2 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki, kapary, oliwki i papryczkę chilli (jeśli nie mamy świeżej papryczki chilli można użyć suszonej nie trzeba jej kroić wrzucamy ją w całości do sosu), gotować wszystko razem na małym ogniu około 10 minut.

Następnie dodać fileciki anchois i drobno posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli, gotować jeszcze kilka minut.

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać i podawać od razu.

niedziela, 27 września 2015

Mus malinowy

Przygotowanie: 15 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 226 kalorii
  • 4 łyżki wody różanej
  • łyżeczka żelatyny
  • 350g malin
  • 85g cukru pudru
  • 300ml śmietany kremówki

Żelatynę włożyć do miseczki, dodać wodę różana (jeśli nie uda wam się jej dostać można użyć zwykłej przegotowanej wody) wszystko wymieszać a miseczkę wlożyć do naczynia z wrzącą wodą. Mieszać aż żelatyna całkowicie rozpuści się.

Maliny z wyjątkiem 8 włożyć do blendera i zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywno dodać cukier puder odrobinę można odłożyć do dekoracji.

Zmiksowane maliny przecedzić przez sito, by pozbyć się pestek, wprost do ubitej śmietany. Wszystko wymieszać i powoli miksując małym strumieniem wlać rozpuszczoną żelatynę.

Przygotowany mus rozdzielić na 4 równe porcje. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.


niedziela, 13 września 2015

Zupa cebulowa z grzankami (French onion soup)

Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Na zupę cebulową miałam ochotę już od dawna ale wydawało mi się że do jej przygotowania potrzeba dużo czasu. Okazało się że nie potrzeba wielu składników a zrobienie zupy jest bardzo proste, nie jest błyskawiczna ale przez większość czasu nic nie trzeba robić a jedynie zamieszać od czasu do czasu. Polecam na zimne jesienne wieczory. Okazało się też że można ją zamrażać więc można zrobić od razu większą ilość. Polecam.

Składniki  na 4 porcje – każda około 482 kalorie

·         5 średnich cebul (500g)
·         zabek czosnku
·         60g masła
·         ¼ łyżeczka soli
·         szczypta białego pieprzu
·         czubata łyżka świeżego tymianku
·         płaska łyżeczka cukru
·         1 łyżeczka mąki
·         szklanka białego wina (250ml)
·         2 kostki bulionu wołowego
·         170g sera gruyere (Asda)
·         pół bagietki (120g)


Cebulę i czosnek obrać, każdą cebulę pokroić na ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać czosnek, świeży tymianek i płaską łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć dalej na złoty kolor, około 15 minut. Do smażącej się cebuli dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać wino i gotować kilka minut.
Bulion rozpuścić w litrze gorącej wody. Następnie powoli wlać bulion do gotującej się zupy. Gotować wszystko pod przykryciem jeszcze 5 minut.
W międzyczasie bagietkę pokroić w plastry, na każdej położyć kawałek sera gruyer, włożyć do piekarnika nagrzanego do 175˚C i piec aż ser się stopi i lekko zarumieni około 15 minut.

Gorącą zupę wlać do talerzy i do każdej porcji włożyć po dwie grzanki. Smacznego.

środa, 9 września 2015

Risotto z parmezanem

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut

Dzisiejsza propozycja to risotto z parmezanem z programu Doradca smaku. Tajemnicą na przygotowanie dobrego risotta jest cierpliwość, ważne jest by powoli dolewać do ryżu gorący bulion i ciągle mieszać aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż. Dodam też że do risotta używamy specjalnego ryżu typu arborio, potrawa jest prosta i smaczna niestety nieco kaloryczna dlatego podaję składniki na 4 małe a nie duże porcje. Przy odrobinie cierpliwości i odpowiednich składników sukces grwarantowany, kożystając z przepisu Michaela Morana nie mogło być inaczej. Polecam.


Składniki na 4 małe porcje – każda około 458 kalorii
  • 3 szalotki (60g)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g ryżu arborio
  • kostka bulionu warzywnego + 0.7l
  • szczypta białego pieprzu
  • płaska łyżeczka oregano
  • 100g parmezanu
  • 40g masła
Szalotke i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie dodać ryż smażyć dalej około minuty. 
W międzyczasie w garnku zagotować 700ml wody i rozpuścić w niej kostkę bulionu warzywnego. Gorący bulion dolewać  powoli do  ryżu gotowac w sumie razem 30 minut pod koniec doprawić pieprzem i oregano. Zdjac risotto z gazu dodać parmezan i masło.

piątek, 4 września 2015

Mieszane smażone ryby

Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut

Dzisiejsza prpozycja może nie do końca zdrowa za to bardzo smaczna. Od czasu do czasu nawet na smażona rybkę można sobie pozwolić. Dziś jednak zamiast tradycyjnej smażonej ryby mieszanka różnych ryb takich na jakie tylko macie ochotę, a by danie było bardziej wykwintne dodatkiem są krewetki pamiętajmy jednak by nie smażyć ich zbyt długo bo staną się twarde i gumowate 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczy. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 584 kalorie
  • 2 filety rybne każdy po około 100g z dwóch rodzajów ryb
  • 100g krewetek
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • 2 płaskie łyżki mąki (20g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • duże jajo
  • pół szklanki panko lub bułki tartej (50g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego do smażenia



Filety rybne przekroić na 4 częśći, krewetki oczyścić włożyć do miski razem z rybą wszystko doprawić  przyprawą do ryb i dokładnie wymieszać.
Przygotować trzy miseczki; do pierwszej wsypać mąke, doprawić solą i białym pieprzem, do drugiej wbić jajo i roztrzepać widelcem a do ostatniej wsypać panko lub bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej. Filety rybne obotoczyć w mące, następnie w jajku a na koniec w panko lub bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie obtoczyć krewetki w mące, jajku i panko i również smażyć na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony. Krewetki również odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. My zjedliśmy z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.