Strony

sobota, 29 sierpnia 2015

Jajka zapiekane w szynce

Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Tak podane jajka to sposób na szybkie i bardzo smaczne śniadanie, ich przygotowanie jest błyskawiczne niestety pieką się dość długo w piekaniku więc na pyszne śniadanko trzeba trochę poczekać, ale warto. Przepis wymyśliłam sama choć inspirowałam się zdjęciem które już wsześniej widziałam pewnie gdzieś w internecie, zostało w mojej pamięci ale nie moge go znaleźć może kiedyś przy okazji przeglądania zachowanych linków jeszcze się znajdzie. Zapraszam na pyszne śniadanie. Smacznego.

Składniki na 4 jajka – każde około 156 kalorii
  • 160g szynki
  • 4 duże jaja (od kur z wolnego wybiegu)
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka gałązek szczypiorku

Silikonową foremkę do pieczenia muffinek posmarować cienką warstwą masła. Każdą foremkę wyłożyć plasterkami szynki, u mnie po 3 cienkie plasterki jeden na dnie i dwa po bokach. 




Do tak przygotowanych foremek wbić po jajku.



Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175˚C (góra i dół) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.



piątek, 14 sierpnia 2015

Zupa z głowy łososia



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Czasami z mężem kupujemy w naszym supermarkecie całego łososia, jest tańszy niż taki kupowany w postaci pięknych filetów, mrozimy go i jest jak znalazł na szybki piątkowy obiad kiedy po całym tygodniu pracy nie chce się i nie ma za bardzo z czego już gotować. U nas w kuchni nic się nie marnuje dlatego zastanawiałam się co zrobić z głową łososia a ponoć naljepsze zupy rybne gotowane są właśnie na wywarze z głowy. Szukałam długo przepisu na taką zupę i w końcu wpadłąm na pomysł i sama ugotowałam zupę inspirując się przepisem na krupnik z własnego bloga. Oczywiście zamast kurczaka był łosoś, pietruszkę zastąpiłam koperkiem bo ten znakomicie pasuje do łososia, użyłam bulionu rybnego zamiast drobiowego dodałam też śmietanę, starta marchewka, pietruszka i ziemniaki zostały i tak powstał przepis na zupę z głowy łososia która nam bardzo zasmakowała.


Składniki na 4 porcje – każda porcja około  370 kalorii
  • 0,6 kg ziemniakow
  • sredniej wielkosci cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mala pietruszka
  • głowa i ogon łososia
  • 400g dzwonków z łososia
  • 3 kostki bulionu rybnego
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 150ml slodkiej śmietanki
  • ¼ peczka koperku
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałk. Koperek drobno posiekać.

Rybę umyć i osuszyć. Do garnka wlać półtora litra zimnej wody, następnie włożyć głowę, ogon i dzwonki łososia, liść laurowy, ziele angielskie, kostki bulionu rybnego, cebulę i ¼ ziemniaków. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, ja gotuje około pół godziny na wolnym ogniu. 

Następnie wszystko przecedzić, rybę przełożyć na talerzyk i odłożyć na chwilę żeby przestygła. Bulion przecedzić przez drobne sitko i z powrotem wlać do garnka. Dwie szklanki bulionu odlać i zmiksować z ugotowanymi ziemniakami i cebulą. Zmiksowane warzywa i bulion wlać do garnka z bulionem, dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pozostałe ziemniaki, gotować dalej aż ziemniaki będą miekkie około 30 minut. 

W międzyczasie obrać rybę ze skóry i ości, mięso odłożyć a gdy ziemniaki będą miękkie mięso z łososia z powrotem wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Zupę zdjąć z ognia powoli wlać śmietankę, na koniec dodac drobno posiekany koperek, wszystko wymieszać i zjadać ze smakiem.

sobota, 8 sierpnia 2015

Sałatka z kukyrydzą na ciepło

Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut

Ten przepis znalazłam w programie telewizyjnym pt. „Przy stole Siby” na programie foodnetwork. Autorem tej sałatki jest Siba Mtongana, mistrzyni kuchni pochodząca z Republiki Południwej Afryki. Właściwie ciężko nazwać to sałatką ale nie wpadłam na lepszą nazwę. Jest to ciepłe danie w dodatku są w nim nie tylko warzywa ale również wędzony boczek, oryginalnego smaku dodają sos sojowy, imbir i kolendra.

Składniki na 8 porcjii - każda porcja około 260 kalorii
  • łyżka oleju
  • 250g surowego wędzonego boczku
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 30g imbiru (kawałek około 3cm)
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 250g pieczarek
  • 750g mrożonej kukurydzy
  • mały pęczek kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego

Boczek, jeśli jest w plasterkach pokroić w paseczki, jeśli jest w całości można pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek również obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Kukurydzę włożyć na sitko, polać gorącą wodą i odstawić by odciekła. Kolendrę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i boczek i smażyć razem na dość dużym ogniu ciągle mieszając aż boczek się zarumieni a cebula zeszkli, około 5 minut. Następnie dodać czosnek i połowę imbiru, smażyć razem około minuty. Dodać pieczarki smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut.
Następnie dodać kukurydzę i kolendrę, wszystko wymieszać. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz, sos sojowy i resztę imbiru, wszystko wymieszać, smażyć razem jesczcze minutę. Podawać od razu na przykład jako dodatek do grillowanego mięsa.


środa, 5 sierpnia 2015

Krokiety z kalafiora i ziemniaków

Przepis na te przepyszna krokiety znalazłam tutaj w Magazynie Kuchennym, są tam nie tylko smaczne przepisy ale też niesamowite zdjęcia. Mnie udało się usmażyć cudownie chrupkie z zewnątrz mięciutkie a w środku aromatyczne i pełne smaku krokiety, zdjęcia jednak nie udało się podrobić. Moja wersja tego przepisu z niewielkimi zmianami poniżej.

Składniki na 10 sporych krokietów – każdy około 189 kalorii
  • 250g obranych ziemniaków
  • 200g kalafiora (około ½ kalafiora)
  • łyżeczka soli do gotowania warzyw
  • peczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • szklanka drobno startego parmezanu (80g)
  • ½ szklanki startej mozarelli (60g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • czubata łyżka mąki (20g)
  • 6 łyżek bułki tartej do panierowania (50g)
  • 6 łyżek oleju do smażenia


Ziemniaki pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową a do tej samej wody włożyć różyczki kalafiora i gotować kilka minut (mają zostać jędrne). Kalafiora odcedzić, lekko przestudzić i drobno posiekać. Ziemniaki rozgnieść na puree, dodać kalafiora, drobno posiekaną natkę pietruszki, jedno żółtko jaja (białko i drugie jajo będą potrzebne do poanierowania), łyżkę oliwy, parmezan, mozarellę, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Masę podzielić na 10 części (użyłam łyżki do lodów by krokiety miały jednakową wielkość) i wilgotnymi dłońmi uformować podłużne krokiety. Przygotować 3 miseczki do jednej wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać białko jaja razem z pozostałym jajem a do trzeciej wsypać bułkę tartą. Gotowe krokiety obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce. Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego.

niedziela, 2 sierpnia 2015

Truskawkowe semifreddo

Przygotowanie: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny

Przepis na truskawkowe semifreddo pochodzi z mojej książki pt."1000 Recipes", o której już wielokrotnie pisałam. Przepis jest prosty i szybki, nie wymaga wielu składników ani maszyny do lodów. Polecam.

Składniki na 8 porcjii – każda około 212 kalorii
  • 8 bezow(100g)
  • 500g truskawek
  • 300ml smietany kremówki 




Bezy pokruszyć ręcznie na mniejsze kawałki ale nie na proszek, połowę truskawek lekko zmiksować przez chwile tak żeby część z nich pozostała w dużych kawalkach. Drugą połowę truskwek zostawić na później będą potrzebne bezpośrednio przed jedzeniem. 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać zmiksowane truskawki i pokruszone bezy, wszystkie składniki delikatnie wymieszać.


Masę przełożyć do okrągłego naczynia (lub innego jak kto woli można też przełożyć do małych miseczek) wstawić do zamrażalnika. Przez pierszą godzinę powinno się mieszać masę co 20 minut ale ja wymieszałam tylko raz a później zapomniałam.
Zamrożone semofreddo wyjąć z zamrażalnika, jeśli jest bardzo zamrożone można odstawić na 10 minut. 
Odłożyć 8 małych truskawek i przekroić je na połówki lub ćwiartki, pozostałe truskawki zmiksować na gładką masę.  Następnie pokroić semifredo na 8 części i przełożyć na talerzyki, udekorować truskawkami i polać sosem truskawkowym.