Strony

środa, 15 kwietnia 2015

Zrazy wieprzowe gotowane



Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 miut
Czas gotowania: 1 godzina

Zrazy wołowe to moje ulubione danie nic dziwnego więc że zrazy wołowe to najpopularniejszy wpis na moim blogu. Pomyślałam sobie więc że mogłabym zrobić nieco inną wersję tego dania i zamiast mięsa na zrazy użyć mięsa mielonego. Zrazy wyszły bardzo dobre zjedliśmy je z kluskami na parze. Jeśli jednak wolicie tradycyjną wersję tego dania przepis na nie można znaleźć tutaj.

Składniki na 4 sztuki – każda około 345 kalorii
  • 400g mielonego miesa mielonego wieprzowego
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/8 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • mały kawałek papryki
  • ½ malej cebuli
  • kawałek skórki od chleba
  • mały kawałek boczku
  • mały ogórek kiszony
  • łyżka musztardy
  • łyżka oleju do smażenia
  • kostka bulionu wołowego
 


Mięso mielone włożyć do malaksera, dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz, wszystko zmiksować, jeśli nie macie malaksera wystarczy po prostu wymieszać mięso z przyprawami ja jednak wolę gdy jest ono bardziej zmielone bo jest wtedy delikatniejsze.
Paprykę, cebulę, skórkę od chleba i boczek pokroić w paseczki, ogórka przkroić wzdłuż na 4 części.
Mięso podzielić na 4 części, uformować 4 owalne placki. Każdy placek posmarować odrobiną musztardy a następnie na każdym położyć po kawałku papryki, cebuli, skórki od chleba, boczku i ogórka kiszonego. Boki, górę i dół mięsa owinąć wokół pozostałych składników formując roladę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć rolady po kilka minut z każdej strony, następnie zalać szklanką gorącej wody, dodać kostkę bulionu wołowego i dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz