Strony

poniedziałek, 17 listopada 2014

Jajecznica z kiełbasą



Przygotowanie: 5 minut
Smażenie: 10 minut
 
Jajecznicę zna chyba każdy to jedno z najprostszych i najszybszych sposobów na śniadanie. Choć zrobienie jajecznicy to nic trudnego postanowiłam jednak że nie może zabraknąć jej na blogu. Latem bardzo chętnie robię jajecznice z pomidorami na którą przepis znajdziecie tutaj, o tej porze roku jednak pomidory nie sa tak dobre dlatego można skorzystać z przepisu poniżej i na śniadanie zrobić jajecznicę z kiełbasą. 
 
Składniki na 2 porcje – każda okolo 397 kalorii:

  • 75g wedzonej kiełbasy
  • łyżka masła (15g)
  • mała cebula
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • pieprz

Kiełbase pokroić w małą kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na suchej patelni na małym ogniu podsmażyć kełbasę a gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać masło i cebulę. Smażyć dalej kilka minut aż cebula się zeszkli, należy robić to na małym ogniu ciągle mieszając tak by masło się nie przypaliło. Następnie dodać jaja chwilkę smażyć, w trakcie smażenia wszystko delikatnie wymieszać. Pod koniec smażenia dodać dużą szczyptę soli i odrobinę pieprzu do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego.

2 komentarze: