Strony

środa, 31 lipca 2013

Śliwki z kruszonką


Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20 minut
Przepis na ten deser pochodzi z mojej jak dotąd ulubionej książki kucharskiej "100 recipes". Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, doskonały na letnią przekąskę. Oryginalna wersja jest podawana z odrobiną słodkiej śmietanki ale ja wybrałam wersję light i śmietankę pominęłam.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 280 kalorii
  • 400g śliwek węgierek (około 10 sztuk)
  • 4 łyżki mąki (40g)
  • 25g masła
  • łyżka jasnobrązowego cukru (15g)
  • 15g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki miodu
W misce wymieszać mąke z masłem (powinno być o temperaturze pokojowej), cukrem i płatkami owsianymi. Wszystko ugnieść żeby powstała kruszonka. Połówki śliwek bez pestek ułożyć w dwóch żaroodpornych miseczkach i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200˚C 20 minut. Na koniec polać łyżeczką miodu.

niedziela, 28 lipca 2013

Ryżanka


Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ostatnio nie miałam czasu zaglądać do garnka a to dlatego że byłam na wakacjach w Polsce jak zawsze było super, piękna pogoda, spotkania rodzinne i pyszne jedzonko. Szkoda tylko że tak szybko zleciało, jestem już z powrotem nie miałam dziś czasu przygotować nic specjalnego ale jeszcze przed wyjazdem ugotowałam pyszna zupę z kurczakiem i ryżem. Tym przepisem chciałabym się dziś z wami podzielić.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 306 kalorii
  • cały kurczak podzielony na porcje
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1,75l wody
  • 120g ryżu
  • listek laurowy
  • lyżka majeranku
  • 2 kostki rosołowe
  • lyżka maggi
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ lyżeczki soli
  • ½ lyżeczki pieprzu
Kurczaka umyć, obrać ze skóry, podzielić na części, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia.
Do garnka wlać 7 szklanek zimnej wody, wrzucić kurczaka i gotować na małym ogniu 30 minut uważając by zupa się nie zagotowała, następnie zebrać szumowiny. Cebulę obrać, przypalić nad gazem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, razem z cebulą wrzucić do zupy.  Dodać, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i maggi. Gotować jeszcze godzinę, wyjąc kurczaka odczekać aż chwilę ostygnie, obrać mięso, pokroić na drobno i z powrotem wrzucić do zupy. Dodać majeranek i ryż, gotować aż będzie miękki (mniej wiecej 20 minut), przed podaniem posypać swieżo siekaną natką pietruszki. Jeśli chcecie pozbyć się całego tluszczu proponuję zupę zrobić dzień wczesniej, wstawić na noc do lodówki a następnego dnia łatwo będzie można zebrać cały tłuszcz, dopiero wtedy dodać ryż i dalej gotować aż będzie miękki.

sobota, 13 lipca 2013

Jajka po farmersku

Przygotowanie: 5 minut
Smażenie: 15 minut

Oryginalna nazwa tej portrawy to huevos rancheros czyli jajka po farmersku. Jajka w taki sposób przyrządza sie w Meksyku a przepis znalazłam w magazynie "Asda".


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 335 kaorii
  • łyżka oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 4 duże jajka
  • 350g sosu pomidorowego z chili
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę i smażyć aż papryka lekko zmięknie, dodać sos pomidorowy z chili. Na patelnię z sosem i papryką wbić 4 jajka, przykryć przykrywką i smażyć na malym ogniu aż białko się zetnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać drobno siekaną zieloną pietruszką. Podawać z chrupiącym pieczywem.

środa, 10 lipca 2013

Sałatka z wędzoną szynką i pesto


 sałatkę dość często robiła moja koleżanka i była współlokatorka (Ewkę pozdrawiam i dziekuję za inspiraję). Sałatka jest bardzo prosta i szybka bo do jej wykonania potrzebne jest tylko kilka składników. Sałatka ta często latem pojawia sie na moim stole, jest pyszna bo każdy jej składnik ma wyrazisty smak.

Przygotowanie: 10 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 641 kalorii
  • 600g pomidorów (u mnie żółte i czerwone)
  • 250g mozarelli (w wodzie)
  • 100g surowej wędzonej szynki (10 plasterków)
  • 80g pesto
  • świeżo mielony pieprz
 
Pomidory pokroić w plastry (zazwyczaj używam dużych pomidorów po dwa na jedną porcję ale tym razem miałam mniejsze różnokolorowe pomidorki więc pokroiłam je w ćwiartki), ułożyć na dwóch półmiskach. Mozarellę pokroić w plastry i również ułożyć po jednej kulce na każdym półmisku. Plasterki szynki podrzeć na mniejsze kawałki, tłuszcz usunąć i wyrzucić. Można użyć szynki parmeńskiej ale ja wolę Szynkę Szwardzwaldzką z Lidla (u mnie nazywa się ona Smoked Black Forest Ham, podaję nazwę dla czytelników którzy jak ja mieszkają na wyspach Brytyjskich). Na każdą sałatkę położyć po kilka łyżeczek pesto, na koniec sałatkę doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu.

sobota, 6 lipca 2013

Babeczki z gorzką czekoladą


Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 30 minut

Babeczki z gorzką czekoladą zrobiłam przy pomocy dwóch przepisów tego i tego. Połączyłam oba te przepisy, cukier waniliowy dodałam od siebie i tak powstały moje babeczki łatwe i bardzo smaczne.

Składniki na 12 babeczek – każda około 239 kalorii
  • 1 i ¾ szklanki mąki (300g)
  • 1/3 szklanki cukru (80g)
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ½ kostki masła (125g)
  • 100g kropelek z gorzkiej czekolady
Gdy pieczemy jakiekolwiek ciasto ważne jest by wszystkie składniki były jednakowej temperatury dlatego najlepiej przygotować je odpowiednio wczesniej i zostawić w kuchni na kilka godzin.
Do dużej miski przesiać mąkę (to ważny krok w pieczeniu każdego ciasta i nie należy go pomijać, podczas przesiewania mąki dostaje się do niej powietrze dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste). Do małej miseczki odłożyć łyżkę mąki a do reszty dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do kolejnej miski wbić jajko i rozmieszać trzepaczką następnie dodać mleko i wymieszać. Jeśli masło nie jest zbyt miękkie można roztopić je w kąpieli wodnej ale należy ciągle mieszać nie może być gorące ma się tylko roztopić. Do roztopionego chłodnego masła wlewamy mleko z jajkiem i jeszcze raz mieszamy.
Nastepnie łączymy mokre i suche składniki. Mikser nie będzie potrzebny najlepiej zrobić to ręcznie żeby suche składniki miały czas wchłonąć mokre.  Do miski z mąka i cukrem wlać 1/3 mokrych skłaników i powoli mieszać trzepaczką, gdy wszystko się połączy dodajć kolejną porcje mokrych składników, dalej mieszać a gdy mąka wchłonie mleko, masło i jajko dodać resztę mokrych składników, jeszcze raz wymieszać by wszystko dokładnie się połączyło. Radzę też użyć silikonowej łopatki i wymieszać ciasto od spodu aby upewnić się że nic nie przykleiło się do dna miski.
Do małej miseczki z łyżka mąki wrzucić kropelki gorzkiej czekolady (można też użyć zwykłej gorzkiej czekolady i posiekać ją na mniejsze kawałki), należy je wymieszać z mąką przed wrzuceniem do ciasta wtedy nie opadną na dno. Kropelki z mąką wrzucić do ciasta i delikatnie wymieszać, (ciasto nie może być ciepłe bo czekolada się rozpuści dlatego pisałam o tym by masło było chłodne), zostawić kilka kropelek do posypania babeczek na wierzchu.
Przygotować 12 foremek do babeczek, do każdej nakładać porcję ciasta, mniej więcej do 2/3 wysokości, nie wypełniać ich do samych brzegów bo ciasto trochę urośnie. Wierzch babeczek posypać pozostałymi kropelkami gorzkiej czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

środa, 3 lipca 2013

Jogurt z jagodami i granolą


Dzisiejsza propozycja to pyszny jogurt z jagodami, cukrem waniliowym i granolą a wszystko zamknięte w słoiku. Taki jogurt można zabrać ze sobą do pracy na pierwsze śniadanie, jest pełen witamin, wapnia i przeciwutleniaczy na pyszny początek dnia. Tą propozycją dołączam do akcji Deser w słoiku lub szklance.
 

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 494 kalorii
  • 225g jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
  • 80g jagód w syropie (lub swieżych)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 150g ulubionej granoli

Jogurt  wymieszać z cukrem waniliowym. Jagody odsączyć i podzielić na dwie częsci. Połowę jogurtu zmieszać z połową jagód. Przygotować dwa słoiki o pojemnosci 300ml. Układać warstwowo  jogurt jagodowy, granolę, jogurt naturany a  na koniec pozostale jagody.