Strony

piątek, 29 marca 2013

Sos tatarski



Przygotowanie: 10 minut

W 100g sosu – około 343 kalorie

Składniki:
  • 4 łyżki majonezu (80g)
  • 4 marynowane grzybki
  • mały ogórek konserwowy
  • czubata łyżeczka chrzanu
  • sól
  • pieprz



Ogórka i grzybki pokroić w drobną kostkę, dodać majonez, chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać podawać jako dodatek do jaj lub zimnych mięs.

wtorek, 26 marca 2013

Bogracz


Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania: 2 godziny

Niedawno z Potrkiem wróciliśmy z urlopu, fajnie było wygrzać tyłki na słoneczku. Myślałam że po powrocie nie bedzie już trzeba grubo się ubierać i włączać ogrzewania ale nic z tego. Powitały nas zamarznięte szyby samochodów i śnieg. Postanowiłam więc wrzucić coś do gara na rozgrzewkę i ugotowałam bogracz. Szczerze mówiąc nie znałam tej potrawy ale kiedyś znalazłam na nią przepis chyba w internecie, przepisałam mniej więcej składniki i bogracz wreszcie doczekał sie na swoją kolej.

 Składniki na 4 porcje – każda porcja około 660 kalorii

  • 0,8 kg szynki wieprzowej bez kosci
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 750g obranych ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 80g koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kostka mięsna
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • drobno posiekana natka pietruszki


Mięso oraz ziemniaki pokroic w dużą kostkę a marchewkę, pietruszkę i cebulę w nieco mniejszą. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć mięso około 20 minut aż lekko się zrumieni z każdej strony. Dodać cebulę i smażyć 5 minut ciągle mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodać przyprawy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy wszystko smażyć kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Kostkę mięsna rozpuścic w 2 szklankach wrzątku, gorący wlać do pozostałych składników, gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać marchew, pietruszke oraz ziemniaki i gotowac, aż wszystkie warzywa będą miekkie, u mnie około 25 minut.
Na koniec robimy kluseczki w tym celu jajka należy wymieszać z mąką i szczyptą soli, ciasto powinno być średnio gęste. Zmniejszyć gaz i łyżką nakładać ciasto na gotującą się potrawę, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 5 minut aż kluseczki się zetną. Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki.

sobota, 23 marca 2013

Zapiekanka z serem brie


Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie i smażenie: 20 minut
Pieczenie: 20 minut
 
Ostatnio byłam dość zajęta bo przygotowywałam sie do rozmowy kwalifikacyjnej do nowej pracy a pózniej byłam na długo oczekiwanym urlopie ale mam nadzieje że już wkrótce uda mi się nadrobić zaległości. Dziś proponuję prostą i pyszną zapiekankę z serem brie a tym samym dołączam do akcji Wiosna pleśnią pokryta, choć patrząc za okno chciałoby sie powiedzieć śniegiem pokryta. Przepis pochodzi z książki pod tytułem „A year full of recipes” a oryginalna nazwa tej zapiekanki to „Tartiflette”. Kupiłam tę książkę niedawno ponieważ spodobało mi sie w niej dość sporo przepisów więc na pewno na moim blogu pojawią sie też inne pyszności z tej książeczki.
 
 
Składniki na 2 porcje – każda porcja koło 796 kalorii
  • 0,6kg ziemniaków
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g wędzonego boczku w plasterkach
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki świeżęj zielonej pietruszki (lub tymianku)
  • 120g sera typu brie
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki vegety
  • pół łyżeczki pieprzu 
 
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki mniej więcej półcentymetrowej grubości. W dużym garnku zagotować wodę, posolić a następnie wrzucić do wrzątku plasterki ziemniaków i gotować je około 15 minut. Najlepiej wybrać ziemniaki uniwersalne o średniej twardości np Irga czy Irys. W zależności od wybranego gatunku gotować na półtwardo bo ziemniaki jeszcze będą piekły się w piekarniku.
 
Plasterki boczku pokroić w paski, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w paseczki boczek. Smażyć kilka minut a pod koniec dodać czosnek, wszystko wymieszać.
 
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z oliwek na dnie ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę i mleko wymieszać, doprawić vegetą , pieprzem, dodać łyżkę świeżo posiekanej natki pietruszki oraz boczek z czosnkiem, wszystko wymieszać. Ser brie pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki polać sosem śmietanowym, na wierzchu zapieknki ułożyć plasterki sera.
 
Piec 20 minut w piekarniku w temperaturze 180˚C. Przed podaniem posypać pozostałą zieloną pietruszką.

poniedziałek, 18 marca 2013

Pikantne tosty z kiełbasą



Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 15 minut
Pieczenie: 10 minut

 Składniki na 3 tosty – każdy około 484 kalorie
  • 1 wędzona kiełbasa (120g)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki ketczupu
  • łyżka siekanej natki zielonej pietruszki
  • 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 6 plastrów wędzonej goudy

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię teflonową i smażyć na małym ogniu około 5 minut. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, i paprykę ,dodać do smażącej się kiełbasy, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć dalej przez 8 minut, następnie dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty na koniec dodać ketchup i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać i wyłączyć gaz.
Trzy kromki chleba posmarować przygotowanym farszem, następnie przykryć je pozostałymi kromkami chleba a na wierzchu każdego z tostów położyć po dwa plastry sera gouda. Tak przygotowane tosty wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 10 minut aż ser sie lekko zarumieni.

piątek, 8 marca 2013

Paluszki rybne



Przygotowanie: 5 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Dziś wreszcie piątek, lubię kiedy jest piątek bo wiem że nadchodzi weekend, będe mogła się wyspać i gotować co chcę bo bedę miala na to więcej czasu. W każdy piątek nie mogę sie też doczekać obiadu bo zawsze jemy rybę. Bardzo lubię ryby i staram się przyrządzać je na wiele sposobów. Dziś zrobiłam paluszki rybne, czasem w pospiechu zdażyło mi sie kupować gotowe ale myślę że już nigdy tego więcej nie zrobię bo te domowe paluszki są proste i szybkie do przygotowania a do tego dużo smaczniejsze.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 381 kalorii
  • 350g dorsza lub innej białej ryby
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

Rybę pokroić w podłużne paseczki i posolić najlepiej zrobić to pół godziny wcześnniej. Przygotować trzy miseczki, do pierwszej wsypać mąke do drugiej wbić jajko, dodać łyżeczkę wody i roztrzepać widelcem. Do trzeciej miski wsypać bułkę tartą, słodką paprykę, biały pieprz i posiekaną zieloną pietruszkę (powinno jej być około 1 czubata łyżka po posiekaniu), wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kawałki ryby wkładać kolejno do mąki, jajka a następnie do bułki tartej. Smażyć na złoty kolor po kilka minut z obu stron. Usmażone paluszki zdjąć z patelni i osuszyć z tluszczu na papierowym ręczniku. Jeśli robimy większą ilość paluszki można przechowywać w nagrzanym piekarniku podczas gdy smażymy kolejne partie. Ja takie paluszki podaję z ziemniakami puree i surówką z kiszonejkapusty.

poniedziałek, 4 marca 2013

Surówka z kiszonej kapusty


Przygotowanie: 10 minut
Surówka która często pojawia się na naszym stole w piątki wraz ze smażoną rybką. Jest bogata w witaminę C a dzięki obecności kwasu mlekowego poprawia trawienie i usprawnia pracę układu pokarmowego. Znakomita zimą kiedy nie ma dużego wyboru świeżych owoców i warzyw.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 91 kalorii
  • 400g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka oleju

Kapustę położyć na desce i pokroić, nie odciskać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w plasterki (w poprzek zwoji).Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać olej, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dobrze wymieszać. Odstawić na około pół godziny do lodówki.