Strony

czwartek, 21 lutego 2013

Pasta z jaj i rzeżuchy


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 10 minut


Składniki na porcję na 6 kanapek - każda porcja około 86 kalorii
  • 6 jaj
  • 60g majonezu (około 3 łyżki)
  • opakowanie rzeżuchy
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jaja ugotować na twardo, zalać zimną wodą i odstawić by ostygły. Zimne obrać i pokroic w drobną kostkę, wsypać do miseczki. Dodać rzeżuchę, majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarować świeży chlebek lub bułeczki. Przepis dołączam do akcji Pasty i smarowidła.

niedziela, 17 lutego 2013

Zupa krem ziemniaczno - porowy


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut

Na dworze szaro, zimno i ponuro, wtedy zawsze mam ochotę na zupę. Ostatnio duzo sie dzieje w moim zyciu zawodowym dlatego tez nie bardzo mam czas na gotowanie ale ta zupka jest bardzo szybka i prosta. Przepis ten dostałam od kolegi z pracy którego żona tak samo jak ja i inni blogerzy pasjonuje się gotowaniem.
Składniki na 4 małe porcje – każda porcja około 179 kalorii
  • 400g porów
  • 400g ziemniaków
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (dodałam od siebie)
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli

W garnku zagotować litr wody, dodać bulion drobiowy. Ziemniaki i por obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wszystko wrzucić do bulionu. Gotować pół godziny pod przykryciem. Zupę odstawić na kilka minut, wyjąć warzywa i zmiksować, wrzucić z powrotem do zupy. Dodać śmietane, sól i świeżo zmielony pieprz, dobrze wymieszać. Podawać z chrupiącym pieczywem.

czwartek, 14 lutego 2013

Malinowe Love


Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny

Malinowe love czyli wymyślone przeze mnie walentynkowe serduszka specjalnie na dzisiejsze świeto. Szybki i prosty deser który zawsze się uda i nie wymaga dużo pracy. Tym wpisem dołączam do akcji Walentynkowe przepisy a wszystkim zakochanym życzę miłości i spełnienia marzeń.
 
Składniki na 2 duże serca – każde 340 kalorii
  • 150ml słodkiej śmietanki 12%
  • 100ml penotłustego mleka
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • kilka malin do dekoracji
  • łyżka sosu malinowego
 
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, gdy lekko przestygnie powoli połączyć ze mlekiemi i śmietanką. Wszystko wymieszać i przelać do foremek. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem zanurzać foremki na 10 sekund (ale nie dłużej) we wrzącej wodzie, brzegi podwarzać ostrym nożem. Ostrożnie wyjąć galaretki na talerzyk, udekorować świeżymi malinami i sosem malinowym.

wtorek, 12 lutego 2013

Pizzadilla


Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 12 minut

Składniki na 4 pizzadille – każda około 290 kalorii
  • 4 placki tortilla
  • 4 pieczarki
  • pół papryki (u mnie czerwona)
  • 6 dużych oliwek bez pestek (40g)
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 16 plasterków salami (40g)
  • 120g tartego żółtego sera np. mozarella
  • łyżeczka oregano

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w piórka, usunąć gniazdo nasienne z papryki i pokroić ją w paseczki, oliwki pokroić w plasterki ser zetrzeć na tartce. Placki tortilla rozłożyć na blacie, układać na każdym po jednej stronie pieczarki, paprykę, oliwki, cebulę, salami, posypać oregano i tartym żółtym serem. Każdy placek złożyć na pół. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 12 minut (do momentu aż ser sie stopi a tortilla lekko zarumieni). Po wyjęciu z piekarnika przeciąć na pół. Podałam z salsą zpomidorów.

sobota, 9 lutego 2013

Nutella brownies


Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 35 minut

Jak tylko zobaczyłam akcję Warjacje na temat brownies pomyślałam o moim pysznym cieście czekoladowym ale ono już było na moim blogu więc odpada choć jest idealne. Myślałam co tu zrobić, może coś zmienić ale co? W końcu brownie musi być czekoladowe nie bardzo jest co zmienić. W końcu wymyśliłam, a wszystko za sprawą mojego przyszłego niedoszłego męża zwanego również boyfriendem Piotrka, którego wysłałam do sklepu już nie pamiętam po co, a on wrócił z dwoma kubkami lodów i słoikiem nutelli! Nutelle skonfiskowałam i wykorzystałam do upieczenia pysznych brownies.
 

Składniki na mała kwadratową blachę 21cm x 21cm
16 porcji – każda porcja około 224 kalorie
  • 100g masła
  • 400g nutelli
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki
  • 60g orzechów laskowych

 

Masło umieścić w żaroodpornym naczyniu, dodać nutellę. W dużym garnku zagotować wodę. Naczynie żaroodporne umieścić w garnku z gorącą wodą. Mieszać aż wszystko się rozpuści.
Białka odzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać kolejno żółtka, mąkę, mase z nutelli i orzechy.
Ciasto wyłożyć na kwadratową blache wysmarowana tłuszczem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ° C. Brownies będą gotowe gdy na wierzchu pojawi się chrupiaca skórka, w środku powinny nadal być miękkie. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika a gdy przestygnie pokroić na 16 małych kawałków.
 
 
 

środa, 6 lutego 2013

Faworki


Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 10 minut

Faworki zrobiłam po raz pierwszy a to z okazji jutrzejszego tłustego czwartku. Nie przypuszczałam że robi się je tak błyskawicznie.

Składniki na 30 faworków – każdy około 85 kalorii

  • 1,5 szklanki mąki (300g)
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek śmietany (75ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • łyżka spirytusu
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania





Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, do niego wrzucić żółtka, cukier, śmietanę i spirytus (ja nie miałam więc dałam wódkę a co faworek też chłop niech sie trochę napije). Wyrobić dobrze ciasto tak by nabrało pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na cienki placek i wycinać prosokąty o wymiarach 4cm x 15cm. Na środku każdego faworka zrobić podłużne nacięcie, przez to nacięcie przekładać jeden koniec ciasta tak by powstały faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju przewracając faworki na drugą stronę gdy nabiorą złoto-brązowego koloru. Moje faworki smażyły się jakieś 10 sekund z każdej strony ale zależy to od tego jak mocno rozgrzany jest olej. Faworki wykładać na papierowy ręcznik, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

niedziela, 3 lutego 2013

Zrazy wołowe zawijane


Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Gotowanie: 3 godziny

Zrazy wołowe to moje ulubione danie z polskiej kuchni. W Poznaniu moim rodzinnym mieście za którym bardzo tęsknię, zrazy podaje się z pyzami czyli kluskami na parze. Jest na nie wiele sposobów, ja polecam tradycyjne z kiszonym ogórkiem, kawałkiem skórki od chleba i boczkiem.
 

Składniki na 4 zrazy – każdy około 322 kalorie
 
 
·        4 plastry zrazów wołowych (800g)
·        3 łyżki oleju
·        łyżka masła
·        1 mały ogórek kiszony
·        4 łyżeczki musztardy
·        gruby plaster wędzonego boczku
·        1 cebula
·        kromka razowego chleba
·        ¼ łyżeczki soli
·        ½ łyżeczki pieprzu
·        kostka wołowa
·        3  łyżki mąki
·        2 liście laurowe
·        6 ziaren ziela angielskiego
·        10 ziaren pieprzu

Mięso rozbić tłuczkiem na płaty, posypać pieprzem nie solić. Cebulę pokroić w plastry, obłożyć nią mięso i wstawić do lodówki na pół godziny. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Odciąć skórkę od kromki chleba tak by powstały 4 podłużne kawałki, resztę chleba rozkruszyć i odłożyć. Boczek również pokroić w słupki.
Wyjąć mięso z lodówki, każdy płat posmarować musztardą a następnie na płatach mięsa układać po kawałku boczku, ogórka, skórki od chleba i kawałku cebuli. Brzegi mięsa złożyć do środka, zwinąć roladki, spiąć je wykałaczkami, obtoczyć w mące. Pozostałą mąke odłożyć.
Zrazy obsmażyć na oleju, następnie dodać pozostałą cebulę i smażyć razem kilka minut. Zrazy ułożyć w rondelku podlać 3 szklankami gorącej wody, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, kostkę wołową i ziarenka pieprzu, posolić dusić pod przykryciem około 3 godzin aż zrazy będą miękkie.
Zrazy wyjąć wywar odlać do miseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać pozostała mąke, zrobić zasmażke, dodać rozkruszony chleb i dolać wywar z mięsa. Gdyby sos był zbyt gęsty można dolać troche wody. My zjedliśmy z kluskami na parze i kiszonym ogorkiem.