Strony

niedziela, 28 kwietnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy


Przygotowanie:15 minut
Czas gotowania:35 minu

Zupę z czerwonej soczewicy zrobiłam po raz drugi, za pierwszym razem nic z niej nie wyszło bo czerwona soczewica bardzo szybko sie gotuje o czym wtedy jescze nie wiedziałam no i wyszła niezła papka. Ponieważ zostalo mi pół opakowania tej soczewicy postanowiłam spróbować ponownie moja zupa powstała z połaczenia trzech przepisów następujących autorów: Andrew Scholls, Alton Brown i moja ulubiona kucharka Ina Garten.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 360 kalorii
  • 200g chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • 0.5 łyżeczki kminku
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 80g koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 kostki rosołowe
  • 520g czerwonej soczewicy
  • świeża kolendra do posypania


Boczek, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę a łodyżki selera pokroić w plasterki.
Pokrojony boczek wrzucić na suchą patelnię i smażyc aż sie lekko zarumieni około 5 minut, następnie dodać cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Zmniejszyć gaz, dodać czosnek, wszystko wymieszać. Czosnek smażymy tylko chwilę na małym ogniu inaczej zrobi się gorzki. Dodać przyprawy: tymianek, kminek, cynamon, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać dodać marchewkę i seler. Smażyć 2-3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1-2 minut, wszystko wymieszać dodać liść laurowy, kostki rosołowe i zalać 4 szklankami wrzątku. Mieszać chwile żeby rozpuściły sie kostki rosołowe, poczekać aż zupa się zagotuje, następnie zmniejszyć gaz, dodać soczewicę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż wszystkie składniki będą miekkie ale nie rozgotowane około 15 minut. Przed podaniem posypać siekną kolendrą (jeśli nie lubicie kolendry można użyć natkę pietruszki).

3 komentarze:

  1. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://kurcze-spieczone.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń