Strony

niedziela, 11 września 2016

Sałatka z kurczakiem i awokado


Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut

 
Taką sałatkę jadłam w jednym z angielskich pubów o nazwie „Beefeater”, postanowiłam odtworzyć ją w domu. Myślę że udało mi się, sałatka jest pyszna pełna świeżych warzyw, zdrowych i pełnych witamin składników. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie pod jednym warunkiem że upieczemy sobie wcześniej piersi z kurczaka i boczek.

 
Składniki na dwie duże porcje – każda porcja około 874 kalorie
  • 2 duże piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 łyżki oleju
  • mieszanka sałat z dodatkiem paseczków marchewki, kapusty bialej i czerwonej (200g)
  • 2 plasteki białej cebuli
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 2 dość duże awokado
  • 4 plasterki chudego boczku (120g)
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 12%
  • sól i pieprz do smaku




Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostały sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Pod koniec pieczenia do piekarnika włożyć boczek, tak by ładnie się upiekł ale nie wysuszył. Następnie kurczaka i boczek wyjąć z piekarnika i odstawić by przestygły. Obie te czynności można zrobić odpowiednio wcześniej a upieczonego kurczaka i boczekprzechowywać w lodówce.
 
Zimnego kurczaka obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Do miski wrzucić kurczaka, dodać szczyptę soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mieszankę sałat i przekrojone na 4 części plasterki cebuli.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Dużą łyżką oddzielić skórę od miąższu, obrane awokado pokroić w dużą kostkę i dodac do pozostałych składników.
Do miski z sałatką dodać majonez, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Sałatkę przełożyć do miski, wierch posypać boczkiem. Podawać od razu. Smacznego.

sobota, 3 września 2016

Ravioli z sosem pomidorowym i pesto

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 5 mnut

Dzisiejsza propozycja to ravioli z sosem pomidorowym i pesto, mój sposób na błyskawiczny obiad dla zapracowanych. Przygotowuję go zawsze gdy wiem że nie będę miała czasu na gotowanie. Oczywiście można, ravioli, sos pomidorowy i pesto zrobić samemu ale czasem trzeba ratować się tak zwanym gotowcem. Wszystkie składniki można dobrać według własnego upodobania, wybierzcie takie ravioli i sos jakie najbardziej lubicie. Smacznego

Składniki na 2 pocje – każda porcja około 597 kalorii
  • 400g gotowego ravioli (lub własnej prdukcji)
  • 350g sosu pomidorowego (gotowego lub z przepisu poniżej)
  • 2 łyżki pesto (gotowego lub z tego przepisu)
  • 2 płaskie łyżki tartego parmezanu
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • łyżeczka oregano


Zaczynamy od zrobienia sosu pomidorowego. Czosek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć chwilkę aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory w puszce i oregano, gotować jescze chwilkę na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać olej i sól. Zmniejszyć gaz, do garnka z wrzątkiem wrzucić ravioli i gotować według przepisu na opakowaniu ale niezbyt długo by ravioli było al dente a nie rozgotowane. Następnie przecedzić ravioli przez sito i na chwilę odstawić. Przełożyć na talerz, polać sosem pomidorowym, na wierzch położyć łyżkę pesto i posypać tartym parmezanem. Smacznego.