Strony

niedziela, 24 kwietnia 2016

Koktajl bananowy na pobudkę

Przygotowanie: 5 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 282 kalorie
  • 2 banany
  • 300ml mleka
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub łyżeczka syropu waniliowego)
  • 4 płaskie łyżki płatków owsianych

Banany pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać mleko, ekstrakt wanilii i płatki owsiane. Wszystko razem zmiksować.

czwartek, 21 kwietnia 2016

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem

Przygotowanie: 10 minut

Była już na blogu pyszna owsianka z bananem i truskawkami, dziś proponuję inna równie pyszną propozycję na podanie owsianki, tym razem z karmelizowanym jabłkiem. Przepis na tą pyszną owsiankę znalazłam w magazynie morrisons, jak zwykle zrobiłam po swojemu. Polecam na pyszny początek dnia.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 530 kalorii
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka płatków owsianych (100g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • ½ czerwonego jabłka
  • 10g masła
  • 10g płatków migdałów
  • 6 łyżeczek syropu klonowego





Mleko wlać do garnka, dodać płatki owsiane, wymieszać, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mleko się zagotuje. Następnie zdjąć garnek z gazu i odstawić. Do owsianki dodać ekstrakt migdałowy, wszystko wymieszać.
W miedzyczasie jabłko pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać masło i smażyć plasterki jabłka po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać 2 łyżeczki syropu klonowego i wszystko wymieszać.  
Owsiankę przełożyć do dwóch miseczek, na wierzchu położyć jabłka, posypać płatkami migdałów i polać każdą owsiankę 2 łyżeczkami syropu klonowego.


sobota, 16 kwietnia 2016

Kotlety mielone z pieczarkami

Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut



Składniki na 10 kotletów – każdy około 200 kalorii
  • 2/3 szklanki mleka
  • mała czerstwa bułka (60g)
  • 500g karkówki wieprzowej lub łopatki
  • 1 cebula (100g)
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli peklowej
  • płaska łyżeczka vegety
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki slodkiej papryki
  • 6 płaskich łyżek bułki tartej
  • łyżka oleju
  • 250g pieczarek
  • kostka smalcu do smażenia


Do małego naczynia włożyć połamaną na mniejsze kawałki bułkę, dodać mleko i pozostawić by bułka wchłonęła całe mleko.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, na patleni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę i czosnek na małym ogniu ale nie rumienić, pozostawić do ostygnięcia.
W maszynce  zmielić mięso, cebulę i namoczoną w mleku bułkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki vegety, ¼ łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki i bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie pieczarki zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda i pieczarki się zarumienią, pod koniec smażenia dodać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki vegety i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyłączyć gaz i pozostawić pieczarki do ostygnięcia.

Gdy pieczarki ostygną mięso podzielić na 10 części, na każdą porcję mięsa nałożyć farsz z pieczarek, formować okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż kotlety się zarumienią po kilka minut z każdej strony.  Kotlety powinny być brązowe i mieć chrupiącą skórkę. Usmażone kotlety położyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami i surówka. 

sobota, 9 kwietnia 2016

Surówka colesław

Przygotowanie: 10 minut


Surówka colesław to prosty i szybki dodatek do obiadu. Można ją zrobić z białej lub z czerwonej kapusty mnie osobiście obie bardzo smakują. Jeśli robię ją z czerwonej kapusty to dodaję również czerwoną cebulę, jeśli z białej to białą cebulę ale możecie zrobić jak chcecie, dodajcie to co lubicie tak czy tak będzie smacznie. Jeśli nie lubicie cebuli można ją pominąć.


Składniki na 4 porcje – każda około 208 kalorii
  • ½ małej kapusty (400g)
  • 1 marchewka
  • ½ małej cebuli
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 4 czubate łyżki majonezu (100g)
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

Kapustę i cebulę drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać majonez, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Smacznego.

środa, 6 kwietnia 2016

Smoothie z mango

Przygotowanie: 5 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 189 kalorii
  • 1 duże mango
  • 1 banan
  • 2 pomarańcza
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego



Banana i mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Owoce, sok z pomarańczy i jogurt włożyć do blendera, wszystko razem zmiksować.