Strony

wtorek, 29 marca 2016

Ciasteczka z masłem orzechowym


Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 24 sztuki – każde ciasteczko około 170 kalorii
  • 1 małe jajko
  • szklanka brązowego cukru (120g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g roztopionego masła
  • 300g masła orzechowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250g mąki
  • 3 łyżki mleka 

Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione masło, masło orzechowe, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać, można zrobić to za pomocą mixera. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0.5cm, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać trochę mleka. Ciasto należy wałkować bardzo powoli dociskając ręka do stolnicy ciasto i wygladzać wałkiem. Szklanką wycinać okrągłe ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej folią aluminiowa, u mnie wyszły 24 ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C około 15 minut.



sobota, 26 marca 2016

Babka marcepanowa


Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Przepis na tą pyszną babkę znalazłam tutaj, jednak ja z miłości do marcepana postanowiłam do babki nie dodawać już pomarańczy. Zrobiłam babkę po prostu marcepanową, pyszną, wilgotną i aromatyczną. Jak dla mnie doskonała, szkoda tylko że tak szybko zniknęła. Polecam.



Składniki na 16 porcjii - każda porcja około 90 kalorii 
  • 150 g masła
  • łyżka bułki tartej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g marcepanu
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka


Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Włączyć piekarnik i nagrzać na 180˚C. 


W rondelku rozpuścić resztę masła i odstawić do przestygnięcia.


Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. 


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. 


Żółtka ubić na puszystą masę a następnie powoli wciąż miksując dodawać do nich rozdrobniony marcepan (najlepiej wcześniej wyjąć go z lodówki inaczej ciężko będzie go rozdrobnić). 


Do żółtek z marcepanem powoli wlać przestudzone masło a następnie mleko na koniec dodać suche składniki. Wszystko lekko wymieszać, dodać ubite białko i delikatnie połączyć składniki pomocą szpatułki.



Ciasto ostrożnie przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. 


Piec około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.

wtorek, 22 marca 2016

Curry z krewetkami i papryką

Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Przepis na to pyszne curry z krewetkami i czerwoną papryką znalazłam tutaj na blogu Kwestia Smaku. Jak wszystkie potrawy z tego bloga curry było niesamowicie pyszne. Poniżej moja nieco zmieniona wersja tej potrawy.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 617 kalorii
  • 300g passaty pomidorowej
  • puszka mleczka kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru (u mnie palmowy)
  • czerwona papryka
  • łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ cebuli
  • łyżka klarowanego masła lub oleju
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 320g kerewetek
  • łyżeczka sosu rybnego
  • cebula dymka
  • czerwona papryczka chilli

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka wlać passatę pomidorową i mleczko kokosowe, dodać sól i pieprz oraz cukier palmowy (jeśli nie uda wam się go znaleźć można użyć brązowego cukru trzcinowego). Wszystkie składniki zagotować od czasu do czasu mieszając.

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Imbir, czosnek i cebulę zetrzeć na tartce na małych oczkach.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać imbir, czosnek i cebulę smażyć razem chwilę, następnie dodać pastę curry i dalej smażyć wszystko razem ciągle mieszając. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dalej smażyć kilka minut zeskrobując drewnianą łopatką zrumieniena z dna patelni. Na koniec dodać kurkumę i ostrą paprykę.

Na patelnię wlać przygotowany wcześniej sos, wszystko wymieszać gotować aż papryka zmięknie, czas zależy od tego jakie lubicie warzywa ja gotowałam jakieś 10 minut nie lubię rozgotowanych warzyw. Na koniec dodać krewetki i sos rybny. Gotować jeszcze minutę lub dwie tyle by krewetki zdążyły się podgrzać. Jeśli używamy surowych krewetek można je wcześniej chwilę podsmażyć ale nie gotujemy ich zbyt długo bo staną się twarde i gumowate.

W międzyczasie ugotować ryż na sypko, można doać odrobinę soli. Pokroić cebulkę dymkę i papryczkę chilli. Ugotowany ryż nakładać do miseczek, dodać krewetki w sosie i posypać papryczką chilli i cebulką dymką. Smacznego.

środa, 16 marca 2016

Jajka w koszulkach z boczkiem i pomidorami

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania i smażenia: 5 minut

Przepis na to pyszne śniadanie znalazłam w książce "The Hairy Dieters" którą dostałąm od koleżanki. Śniadanie jest nie tylko pyszne i zdrowe ale również szybkie w przygotowaniu. Najtrudniejsze jest ugotowanie jajek w koszulkach, ja zawsze się ich obawiałam ale okazało się że to wcale nie takie trudne. Najważniejsze by trzymać się prostych zasad, wodę w garnku zagotowujemy, dodajemy ocet, zmniejszamy gaz, zimne jajka wbijamy pojedynczo do miseczki i po jednym delikatnie wrzucamy do gorącej wody, teraz można tylko czekać, 4 minuty z zegarkiem w ręku i gotowe! 

Składniki na 2 porcje – każda około 254 kalorie
  • łyżeczka oleju
  • 4 plasterki boczku
  • 4 jajka (zimne z lodówki)
  • łyżeczka octu
  • garść liści roszponki
  • 4 małe pomidory
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

W garnku zagotować wodę dodać ocet. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleu, dodać boczek i smażyć aż boczek ładnie się przyrumieni. Następnie przewrócić boczek na drugą stronę. Pomidory przekroić na pół i również usmażyć na patelni, powinny smażyć się po jednej minucie z każdej strony.

W tym samym czasie zmniejszyć ogień pod garnkiem z wodą z octem. Jajka pojedyńczo wbić do miseczki i delikatnie wrzucić po jednym do wody z octem, gotować około 4 minut, jajka powinny po 1 minucie wypłynąć na wierzch.

Na talerz wyłożyć roszponkę. Usmażony boczek przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu z obu stron. Jajka również przełożyć na papierowy ręcznik i osuszyć z wody. Jajka, boczek i pomidory przełożyć na talerz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory skropić octem balsamicznym. Podawać z churupiącym pieczywem. Smacznego.