Strony

niedziela, 22 marca 2015

Sałatka makaronowa z szynką



Przygotowanie: 20 minut

Pamiętacie moją sałatkę ryżową z tuńczykiem? Ta sałatka jest do niej bardzo podobna tyle że jest z makaronem i szynką, tak samo doskonale nadaje się na lunch do pracy zamiast suchej kanapki. 
Przepis na tą sałatkę znalazłam tutaj na blogu Kuchnia szeroko otwarta i jak tylko ja zobaczyłam od razu wiedziałam że będzie pysznie i że ta sałatka znajdzie się na blogu, no i jest. Polecam.

Składniki na 4 duże porcje – każda porcja około 392 kalorie
  • 1/3 opakowania makaronu orzo (177g)
  • łyżeczka soli do gotowania makaronu
  • łyżeczka oleju do gotowania makaronu
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • zielony ogórek
  • duża puszka kukurydzy(285g)
  • 200g wędzoej szynki
  • kilka gałązek świeżęj natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżki majonezu (60g)

Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Ugotowany makaron zalać gorącą wodą, odcedzić i odstawić aby ostygnął. 
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na 0.5cm plastry, usunąć pestki a resztę ogórka pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę (jeśli chcecie użyć mrożonej kukurydzy trzeba ją na kilka minut zalaż wrzątkiem  a następnie odcedzić na sicie lub odpowiednio wcześniej rozmrozić). Szynkę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę  drobno posiekać wszystko dodać do pozostałych składników, doprawić solą i swieżo mielonym pieprzem na koniec dodać majonez, wszystko dokładnie razem wymieszać.

środa, 18 marca 2015

Zupa z 9 warzyw



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki na 6 porcji

  • 3 kostki bulionu warzywnego
  • 0.5kg ziemniaków
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • średniej wielkości marchewka
  • 150g brukselki
  • 200g kalafiora
  • 200g brokuła
  • 200g fasolki szparagowej
  • 150g mrożonego groszku (czubata szklanka)
  • łyżka maggi
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 150ml słodkiej śmietanki




Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, cebulę i pietruszkę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować 1.5 litra wody dodać 1/3 ziemniaków, cebulę, pietruszkę i kostki bulionu warzywnego, gotować na średnim ogniu około 20 minut.
W międzyczasie pokroić marchewkę i pokroić w plasterki, kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki, fasolkę szparagową pokroić w 2cm kawałki.
Po 20 minutach wszystkie warzywa gotujące się w zupie przecedzić i zmiksować. Do buliou dodać marchewkę, brukselkę, pozostałe ziemiaki i zmiksowane warzywa, gotować około 10 minut, następnie dodać kalafior, brokuł i fasolkę szparagową. Gotować jeszcze kilka minut, dodać groszek i gotować kolejne kilka minut. Następnie zdjąć zupę z gazu dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, doprawić maggi, solą i pieprzem.

sobota, 14 marca 2015

Ciasteczka karmelowe



Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 45minut

Karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • kostka masła (250g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml śmietany
  • 8 płaskich łyżek cukru do ciasta




Do garnka z grubym dnem wlać mleko i wsypać cukier. Garnek postawić na śrenim ogniu, gotować karmel do całkowitego rozpuszczenia się cukru aż uzyskamy jasnobrązowy kolor, nie mieszamy można jedynie potrząsac garnkiem w celu wymieszania składników. Uwaga aby sie nie poparzyć. Gotowy karmel wylać na talerz i poczekać aż zastygnie następnie połamać na mniejsze kawałki.

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz masło. Calość zagnieść. Dodać połamany karmel. Ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu. Na natłuszczoną blachę układać ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec na złoty kolor około 45 minut.

środa, 11 marca 2015

Tost z bazylią i mozarellą


Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 3-5 minut

Przepis na tą pyszną przekąskę znalazłam w mojej książce pt. „1000 Recipes” ale znów zrobiłam po swojemu. Taka kanapka to znakomity pomysł na szybki lunch. Polecam.

Składniki 2 kanapki – każda około 491 kalorii
  • 4 kromki chleba
  • 10g masła
  • 2 kulki mozarelli
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • 10 listków świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz

Mozarellę pokroić w grube plastry a suszone pomidory na mniejsze kawałki, jeśli ktoś lubi można dodać więcej pomidorów jak dla mnie jednak mają one zbyt intensywny smak. Chleb posmarować jak najcieńszą warstwą masła z zewnatrz a do środka wsadzić plastry mozarelli i kawałki suszonych pomidorów. Nastepnie tak przygotowaną kanapkę włożyć do tostera tostera i zapiekać aż ser się rozpuści a chleb zarumieni z obu stron. Jeśli nie macie opiekacza do tostów można kanapkę usmażyć na suchej patelni na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotową kanapkę otworzyć do środka włożyć listki świeżej bazylii i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.

niedziela, 8 marca 2015

Zupa z pieczonych pomidorów



Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia i gotowania: 35 minut

Przepis na zupę z pieczonych pomidorów mam już od dawna ale nie pamiętam skąd. Jest to jedna z moich ulubionych zup i właściwie to nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia się na moim blogu. Zupa jest łatwa, szybka i bardzo pyszna.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 360 kalorii

  • 500g winnych pomidorow
  • 2 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 plasterki boczku
  • 1 kostka rosolowa
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (60g)



Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C

Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek i cebule obrać, cebule przekroić na 4 części. Pomidory, cebule i czosnek wyłożyć na blaszkę i skropić oliwą z oliwek, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie w garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę rosołową i gotować mieszając aż powstanie bulion.

Małą blaszkę wyłożyć folią do pieczenia, na folii ułóż plasterki boczku.

Po upływie 20 minut z piekarnika wyjąć pomidory, czosnek i cebulę, wrzucić je do bulionu i wszystko zmiksować.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z boczkiem i piec około 15 minut aż boczek będzie bardzo chrupiący następnie wyjąć na papierowy ręcznik odsączyć z tłuszczu i odstawić by przestygnął.

Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wszystko zagotować.

Gorącą zupę wlać do miseczek. Boczek połamać na mniejsze kawałki i posypać nim zupę.W wersji wegetariańskiej boczek możnaby zastąpić warzywnymi chipsami.

Można podawać z pieczywem czosnkowym lub zwykłym chrupiącym pieczywem.

czwartek, 5 marca 2015

Kotlety mielone



Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut

Mistrzem świata w robieniu kotletów mielonych jest mój Tata, jak byłam mała i Tata smażył kotlety zawsze dostaliśmy z moim bratem po jednym do zjedzenia tak bez obiadu ale ponieważ było ich dużo za każdym razem jeszcze jednego podkradliśmy i zjadaliśmy po dwa były po prostu pyszne. Niby wszystko robię tak samo a jednak mi jakoś nigdy kotlety mielone nie udają się tak pyszne niewiem czy jest to kwestia mięsa czy nie, próbowałam wiele razy aż w końcu powstał mój przepis na kotlety mielone nie tak dobre jak mojego Taty ale mogą być.

Składniki na 8 kotletów – każdy około 230 kalorii
  • 2/3 szklanki mleka
  • mała czerstwa bułka (100g)
  • 1 cebula (100g)
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 0.5 kg łopatki wieprowej lub karkówki
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli (u mnie peklowa)
  • płaska łyżeczka vegety
  • łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki slodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 6 płaskich łyżek bułki tartej (40g)
  • kostka smalcu do smażenia



Do małego naczynia włożyć połamaną na mniejsze kawałki bułkę, dodać mleko i pozostawić by bułka wchłonęła całe mleko.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, na patleni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę i czosnek na małym ogniu ale nie rumienić, pozostawić do ostygnięcia. 

W tym czasie zmielić w maszynce mięso i namoczoną w mleku bułkę, dodać cebulę z czosnkiem, jajko, sól, vegetę, majeranek, słodką paprykę i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wilgotnymi dłońmi formować podłużne kotlety, kążdy obtoczyć w bułce tartej. 

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z jednej strony, obrócić kotlety i smażyć kolejne 3 minuty, ponownie obrócić i smażyć następne 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony czyli po 5 minut z każdej strony. Kotlety powinny być brązowe i mieć chrupiącą skórkę. 

Usmażone kotlety położyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami i surówka z kapusty lub buraczków.

poniedziałek, 2 marca 2015

Kurczak po chińsku z papryką i pieczarkami



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki na 2 porcje

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 125 pieczarek kasztanowych
  • 2.5 cm korzenia imbiru (łyżka startego imbiru)
  • cebula
  • ¼ kostki bulionu drobiowego (lub 125ml bulionu drobiowego)
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego + 1/2 łyżki podczas smażenia kurczaka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 150g suchego makaronu chińskiego (medium egg noodles)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki ziaren jasnego sezamu



Kurczaka umyć osuszyć, pokroić w drobne paseczki wzdłóż włókien. Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Grzyby pokroić w plasterki, cebulę obrać pokroić w plasterki, imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki wzdłóż włókien, przecisnąć przez praskę.

Bulion drobiowy rozpuścić w pól szklanki wody (potrzebne będzie 125ml bulionu), ostudzić. Dodać ketchup, 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, mąkę kukurydzianą, odstawić.

Makaron ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, dzięki temu makaron nam się nie poskleja. Chiński makaron gotuje się bardzo krótko 1-2 minuty w zależności od grubości. Następnie makaron przecedzić, zalać zimną wodą i przełożyć na sito, pozostawić do odcieknięcia.

W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty, na tym etapie nie powinniśmy widzieć różowego mięsa kurczak ma zmienić kolor ale nie powinien się zarumienić, długość smażenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków ale przy drobnych paseczkach, dużym ogniu i dobrze rozgrzanym woku 3 minuty powinny wystarczyć, pod koniec smażenia dodać pół łyżki ciemnego sosu sojowego. 

Następnie przełożyć kurczaka na talerzyk a na tej samej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać paprykę, pieczarki, imbir, cebulę i smażyć kolejne 3 minuty. Uwaga potrawy chińskie smażymy krótko ale na dużym ogniu od czasu do czasu podrzucając składniki w woku by nie przywarły do dna.

Po tym czasie kurczka z powrotem przełożyć do woka, dodać makaron i bulion z ketchupem, sosem sojowym i mąką. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. 

Przełożyć na talerz posypać ziarnami sezamu i skropić odrobiną oleju sezamowego.