Strony

piątek, 27 lutego 2015

Zupa z łososiem i krewetkami



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki na 4 duże porcje – każda około 468 kalorii

  • 400g surowego łososia
  • marchewka
  • czerwona papryczka chilli
  • 3 kostki bulionu rybnego
  • 300g krewetek
  • 20g suszonych wodorostów
  • 400g grubego makaronu chińskego
  • łyżka sosu rybnego
  • szczypta pieprzu



Łososia pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać przekroić wzdłuż na pół a następnie każdą połókę w plasterki. Papryczkę chili pokroić w poprzek w plasterki usunąć pestki.
W dużym garnku zagotować 3litry wody, dodać kostki bulionu rybnego, marchewkę, łososia i papryczkę chilli, gotować na małym ogniu około 15 minut, następnie doprawić do smaku sosem rybnym i pieprzem.
Dodać krewetki, wodorosty i makaron (ja używam makaronu już ugotowanego „udon noodles” jeśli nie uda wam się znaleźć takiego można użyć dowolnego chińskiego makaronu i ugotować go według przepisu na opakowaniu), zdjąć zupę z gazu i odstawić na jakieś 5 minut by krewetki się ugotowały a wodorosty zmiękły.

wtorek, 24 lutego 2015

Mus czekoladowy



Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny

Przepis na ten przepyszny mus czekoladowy pochodzi z francuskiej książki kurcharskej dla dzieci, znalazłam tutaj na blogu 101 Cookbooks. Deser wyglądał bardzo zachęcająco, myślę że na czekoladę nie trzeba nikogo długo namawiać, było pyszanie w dodatku deser przygotowuje sie błyskawicznie. Ja zrobiłam go w malutkich filiżankach do ekspresso i uważam że taka ilość w zupełności wystarczy na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacjii choś mój mąż oczywiście się nie zgadza. 


Skłdaniki na 4 małe porcje – każda około 320 kalorii
  • jajko
  • 85g gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżki masła (30g)
  • 2 płaskie łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli
  • 100ml śmietany kremówki
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Rozbić jajko, białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. 

W garnku zagotować odrobinę wody, nad garnkiem umieścić żaroodporne naczynie. Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego razem z masłem, cukrem, solą i 2 łyżkami wody, mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Naczynie zdjąć z garnka i odstawić na chwilę by masa lekko przestygła. 

Następnie powoli dodać żółtko i ubite białko, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do małych pojemniczków (ja użyłam filiżanek do ekspresso). Deser wstawić do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wierzch każdego deseru wypełnić warstwą bitej śmietany.

sobota, 21 lutego 2015

Kotlety z kurczaka w parmezanie


Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Smażenie:15 minut

Składniki na 10 kotlecików – każdy około 140 kalorii
  • 10 małych kotlecików z kurczaka (385g)
  • 2 płaskie łyżeczki vegety
  • 2 płaskie łyżki mąki 20g
  • 1 jajko
  • 7 płaskich łyżek bułki tartej (45g)
  • 10 płaskich łyżek startego parmezanu (65g)
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, nakłuć widelcem, doprawić vegetą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej jest to zrobić poprzedniego dnia). Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej wbić jajo dodać łyżkę wody i roztrzepać widelcem do ostatniej wsypać bułkę tartą i  drobno starty parmezan, wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, patelnia nie może być zbyt gorąca bo kotlety łatwo się palą. Kotlety maczać kolejno w mące, jajku i panierce z bułki tartej i parmezanu, lekko przycisnąć by panierka się dobrze przykleiła do każdego kotleta smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (ja używam kuchenki z płytą indukcyjną, smażyłam na 3 w skali 1-6 ale każda kuchenka jest inna). Ważne jest by olej dobrze się rozgrzał. Kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu i nie ruszamy przez pierwsze 2 minuty następnie lekko podważamy widelcem, kotlety będą się przyklejać do patelni ale gdy panierka stanie się chrupiąca wtedy podważająć je łatwo odkleimy je od dna patelni  ważne by nie potrząsać patelnią zaraz po włożeniu kotletów do tłuszczu. Gotowe kotlety układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać np. z ziemniakami puree i mizzerią.

środa, 18 lutego 2015

Koktajl bananowy z awokado



Przygotowanie: 5 minut

Przyszlam do domu po silowni, glodna i zmęczona. Pomyślałam zjadłoby się coś ale śniadanie już jadłam a na lunch za wcześnie. Przydałoby się więc coś lekkiego i pożywnego, dodającego energii, pełnego witamin. Szybko przejrzałam swoje przepisy, jakiś czas temu koleżanka pokazała mi w gazecie przepis na superzdrową przekąskę, koktajl z banana i awokado z dodatkiem granoli i orzechów, zrobiłam zdjęcie telefonem. Uwielbiam wszelkiego rodzaju koktajle, pyszne, zdrowe i pożywne, dzis właśnie na taki koktajl miałam ochotę, szybko zmiksowałam więc wszystkie składniki. W oryginalnym przepisie było mleko sojowe lub migdałowe ja jednak użyłam zwykłego mleka bez laktozy. Moja wersja tego koktajlu poniżej. Polecam.


Składniki na jedną szklankę - porcja okolo 423 kalorie
  • 1 mały banan
  • ½ dużego awokado
  • ¼ szklanki granoli
  • ½ szklanki mleka
  • 3 orzechy migdałów
  • 6 orzechów pistacji (nie miałam zastąpiłam orzechami laskowymi)
Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado przekroić na pół, przekręcić jedną połówkę by rozdzielić owoc na pół, wbić nóż w pestkę i przekręcić by się jej pozbyć. Teraz można łyżką wydobyć miąższ owocu z każdej połówki.
Do blendera wrzucić owoce, dodać mleko i granolę wszyskto zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy.
Migdały i pistacje lekko posiekać nożem na mniejsze kawałki. Koktajl przełożyć do szklanki a wierzch posypać orzechami. Wypić ze smakiem od razu po przygotowaniu.

sobota, 14 lutego 2015

Dwukolorowe ciasteczka

Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Dziś Walentynki, dlatego właśnie upiekłam dwukolorowe ciasteczka są pyszne i słodziutkie dlatego właśnie doskonale nadają się na tę okazję. Wszystkim zakochanym życzę miłego,słodkiego dnia a tym ktorzy Walentynek nie lubią lub nie obchodzą proponuję te same ciasteczka za to w dowolnym kształcie.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżek cukru do ciasta (70g)
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • 2 jajka
  • 150ml słodkiem śmietanki
  • kostka masła (250g)
  • łyżka mleka
  • 2 lyzki kakao

Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i pokrojone w kostkę zimne masło.
Całość zagnieść, ja robię to przy pomocy robota kuchennego ale można ciasto zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mleko i kakao, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego koloru.
Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny następnie rozwałkować na grubość 0.5cm. Wycinać okrągłe ciasteczka a następnie w każdym z nich wyciąć serduszko. Serduszka z jasnych ciasteczek powkładać do ciemnych a ciemne do jasnych, następnie lekko spłaszczyć każde ciasteczko by masy się połaczyły.
Ciasteczka układać na wyłożona pergaminem blachę, nie trzeba zostawiać między nimi dużo miejsca bo ciasteczk nie rosną. Piec około 45 minut w temperaturze 180˚C.

wtorek, 10 lutego 2015

Kandyzowana skórka z pomarańczy



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki na słoiczek wielkości 400ml (260g skórki pomarańczowej) - łyżka 15g około 32 kalorie
  • 4 średniej wielkości pomarańcza (niewoskowane)
  • szklanka cukru (110g)


Pomarańcza umyć i wyparzyć. Naciąć skórkę i obrać następnie odciąć białą część a pomarańczową skórkę pokroić w paski, następnie w kostkę (u mnie po odcięciu białej części zostało 120g pomaranczowej skórki).
Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut, następnie odcedzić wodę, znów zalać wrzątkiem i gotować kolejne 5 minut, wodę odcedzić.
Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody gotować na średnim ogniu 45
minut. Zdjąć garnek z ognia i odstawić by skórka wystygła. Należy pilnować i nadal mieszac podczas studzenia inaczej skórka zastygnie w garnku w jedną całość.
Gdy skórka ostygnie przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

sobota, 7 lutego 2015

Dorada pieczona w pergaminie



Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Przepis na doradę pieczoną w pergaminie znalazłam tutaj na blogu Basi Ritz kulinarna mekka. Przepis jest prosty a ryba bardzo smaczna, w dodatku jest to danie dietetyczne i zdrowe. Doradę przyrządzoną w ten sposób jedliśmy już dwa razy i na pewno jeszcze nie raz zagości ona na naszym stole. Moja wersja tego przpisu z małymi zmianami poniżej, ja zamiast plasterków cytryny użyłam samego soku bo skórka daje lekko gorzki posmak. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda około 320 kalorii
  • 2 dorady
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 4 gałązki bazylii
  • 4 gałązki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 mała cytryna
  • łyżeczka oliwy z oliwek


Doradę umyć, osuszyć doprawić mocno w środku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ząbki czosnku lekko zgnieść, nie obierać. Papryczkę chilli przekroić wzdłóż na pół. Do każdej dorady włożyć po 2 ząbki czosnku, pół papryczki chilli, 2 gałazki bazylii, pietruszki i tymianku. Cytrynę przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby w środku, drugą połówkę cytryny zostawić na później. 

Na blacie kuchennym położyć kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, na jego dolnej części połoźyć rybę, skropićoliwą z oliwek i złożyć papier na pół tak by cała ryba była owinięta papierem, następnie zawinąć boki i spiąć spinaczem biurowym, na koniec zawinąc górna część papieru i również spiać spinaczem. 

Tak zawinęte ryby wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 225˚C stopni. Po wyjęciu z piekarnika skropić cytryną. Podawać z pieczonymi warzywami.

środa, 4 lutego 2015

Kurczak z czarnym pieprzem (Black pepper chicken)



Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut

Takiego kurczaka po raz pierwszy jadłam w chińskiej restauracji danie nazywa się "black pepper chicken", jest to dość często spotykane danie w karcie chińskich restauracji w Wielkiej Brytanii, czy tak jada się w Chinach nie do konca jestem przekonana ale danie bardzo mi zasmakowało. Postanowiłam więc odtworzyć je w domu, przepis znalazłam tutaj. Danie jest nie tylko smaczne ale przedewszystkim łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 294 kalorie

  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • zielona papryka
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka pieprzu
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki maggi


Kurczaka pokroić w paski lub w kostkę jak kto woli i przez 10 minut marynować w łyżce sosu sojowego. W międzyczasie pokroić paprykę w paski lub kostkę i cebulę w dużą kostkę.
Uwaga potrawy chińskie gotuje się szybko, na dużym ogniu najlepiej więc przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej bo będziemy je wrzucać do woka błyskawicznie. 
W woku rozgrzać olej dodać kurczaka i smażyć 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając lub podrzucając patelnię, dodać czosnek i imbir smażyć dalej przez około 30 sekund na koniec dodać paprykę i cebulę, smażyć kolejne 2 minuty, dodać cukier wszystko wymieszać, dodać sos sojowy oraz maggi i jeszcze raz wymieszać. Podawać z ryżem.