Strony

sobota, 31 stycznia 2015

Kurczak w szynce z mozarellą i tymiankiem



Przygotowanie: 5 minut
Smażenie i pieczenie: 45 minut

Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Przy kuchennym stole ale skorzystalam z oryginalnego przepisu, który można znaleźć tutaj. Mimo to zrobiłam wszystko po swojemu. Kurczak pięknie wygląda i okazało się że tak samo smakuje a co najważniejsze można go przygotować wcześniej a następnego dnia po pracy szybko odgrzać. Zjedliśmy go z ziemniaczkami puree i rukolą polaną glazurą balsamiczną, jak dla mnie wszystkie te składniki idealnie do siebie pasowały, było zdrowo i smacznie.


Składniki na 4 porcje – każda około 527 kalorii
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 płaskie łyżeczki vegety
  • łyżka oleju
  • 4 plastry wędzonej szynki (u  mnie Szwardzwaldzka)
  • kulka mozarelli (125g)
  • słoiczek sosu pomidorowego z wędzonym boczkiem (350g) 
  • 4 gałązki tymianku
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć, doprawić vegetą (ulubioną przyprawą do kurczaka lub po prostu sola i pieprzem), wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny ale najlepiej zrobić to poprzedniego wieczora.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kurczaka na niezbyt dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Mozarelle pokroić na 4 części, na każdą pierś z kurczaka położyć mozarellę, gałązkę tymianku i wszystko owinąć szynką (można użyć szynkę parmeńską ja jednak wolę wędzoną).
Sos pomidorowy wylać na dno naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć piersi z kurczaka. Przykryć folią aluminiową i wtawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 40 minut.

środa, 28 stycznia 2015

Makaron z grzybami



Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie i smażenie: 15 minut
Czas pieczenia. 10 minut

Makaron z grzybami to kolejna propozycja na potrawę wegatariańską, ta nie należy do niskokalorycznych za to jest łatwa, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki na 2 porcje – każda około 925 kalorii

  • 50 dag grzybów suszonych
  • kostka bulionu grzybowego
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • płaska łyżka mąki
  • 25 dag makaronu
  • łyżka oleju
  • 1 duża cebula (150g)
  • ząbek czosnku
  • 10g masła
  • 100g tartego żółtego sera
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • kilka gałązek tymianku (1/2 łyżeczki listków)
  • kilka gałązek natki pietruszki


Grzyby namoczyć poprzedniego wieczoru w szklance zimnej wody, jeśli zapomnimy to zrobić można grzyby zalać szklanką wrzątku na około 15 minut, następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać), pokroić w paski. W gorącym bulionie rozpuścić kostkę grzybową dla pogłebienia smaku.

W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, dodać łyżkę oleju (po to by makaron nie posklejał się), wymieszać i pozostawić na 6 minut, następnie odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę (można zrobić to przy pomocy blendera jak kto woli zależy czy chcemy kawałki cebuli w potrawie czy nie), czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić ale nie rumienić dodać czosnek i smażyć dalej okołom 2 minut, dodać grzyby i dusić razem około 5 minut następnie  dodać mąkę, bulion z moczenia grzybow z rozpuszczoną kostką grzybową oraz śmietanę i gotować jescze około minuty. Wszystko wyłączyć, zdjąć z gazu dodać połowę sera, sól, pieprz,  listki tymianku i makaron.

Wszystko wymieszać następnie przełożyć do głebokiego naczynia, wierch zapiekanki posypać resztą żółtego sera. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec bez przykrycia około 10 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka ryżowa



Przygotowanie: 50 minut

Składniki na 6 porcji – każda około 598 kalorii
  • 4 woreczki ryzu (400g)
  • 5 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 3 średnie ogorki konserwowe (170g)
  • sloiczek papryki konserwowej (200g)
  • mały por (100g)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • koncentrat pomidorowy (120g)
  • majonez (240g)
Ryż ugotować i ostudzić, podzielić na 6 części (pół woreczka + 1/6 woreczka na każdą warstwę).
Jajka ugotować na twardo ostudzić i drobno posiekać doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ogórki koserwowe, jajka i paprykę poskroić w drobną kostkę. Por i szczypiorek dokładnie umyć i drobno posiekać
Przygotować miskę o pojemności co najmniej 3 litry. Moja miska ma średnicę 20cm i wysokość 10cm.
W misce układać kolejno warstwami sałatkę.


Warstwy od dolu:
  • ryż
  • ogórki
  • ryż
  • jajka z solą i pieprzem
  • majonez
  • ryż
  • por
  • ryż
  • majonez
  • papryka
  • ryż
  • koncentrat
  • ryż
  • majonez
  • szczypiorek

czwartek, 22 stycznia 2015

Tortilla z kurczakiem i słodkim sosem chili

Przygotowanie:15 minut
 
Składniki na 8 tortilli – każda około 560 kalorii
  • 16 małych filecików z kurczaka (600g)
  • 4 płaskie łyżeczki vegety
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 16 łyżek grubomielonej bułki tartej (100g)
  • 10 łyżek oleju do smażenia
  • pół ogórka wężowego
  • 8 tortilli pszennych
  • 8 liści sałaty lodowej
  • 12 małych pomidorków koktajlowych
  • 80g majonezu
  • 120g słodkiego sosu chilli

Fileciki z kurczaka umyc w zimnej wodzie i wysuszyc. Posypac vegeta i wstawic do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej jednak zrobic to poprzedniego wieczoru.


Salate pokroic na mniejsze kawalki, pomidorki przekroic na polówki, a ogórka pokroic w polplasterki, nie trzeba go obierac ale jak kto chce.

Tortille rozlozyc na blacie, na kazda nalozyc salate, 3 polówki pomidorkow, 3 polówki plasterków ogórka, po lyzeczce majonezu i plaskiej lyzce slodkiego sosu chili.


Przygotowac trzy miseczki, do jednej wsypac make, do kolejnej wbic jaja i roztrzepac a do ostatniej wsypac bulkę tarta.

Na patelni rozgrzac olej, fileciki z kurczaka obtoczyc w mace nastepnie moczyc w jajku a na koncu w bulce tartej (ja bulke tarta robie sama jak tylko zostana nam jakies bulki odkladam je do szafki a jak wyschna miele w maszynce, nastepnie przesiewam przez sito mam wtedy dwa rodzaje gruboziarnista i zwykla bulke do kotlecikow mozna uzyc zwyklej bulki ale tej bedzie nam potrzeba okolo polowy ilosci).

Smazyc kotleciki na rozgrzanym oleju na zloty kolor, pozostawic na chwile do odciekniecia na papierowym reczniku. Do kazdej tortilli wkladac po dwa kotleciki, zwijac tortille najpierw spod a nastepnie boki, jeden koniec zostawic otwarty. Podawac od razu.


poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sos koperkowy



Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania 10 minut

Sos koperkowy jest zdrowy i pyszny, znakomicie pasuje do jaj na twardo lub ryb, podanych z tłuczonymi ziemniaczkami i gotowanymi zielonymi warzywami. Mój sposób na sos koperkowy poniżej. Zapraszam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 106 kalorii
  • kostka bulionu warzywnego
  • łyżka masła (20g)
  • 2 płaskie łyżki mąki (20g)
  • szczypta soli
  • szczypta bialego pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki (75ml)

Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w szklance wody (normalnie kostkę rozpuszcza się w dwóch szklankach wody ale chcemy żeby nasz wywar był słony bo mąka i słodka śmietanka i tak stłumią słony smak).
Koperek bardzo drobno posiekać.
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć razem przez chwilę, dodać gorący bulion i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gdy sos sie zagotuje dodać koperek i nadal mieszając powoli wlać śmietankę.

piątek, 16 stycznia 2015

Mieszanka zielonych warzyw



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 12 minut

Zielone warzywa zawierają dużo magnezu i witaminy C, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Zawarty w nich chlorofil odpowiada za oczyszczanie organizmu. Ważne jednak jest to by warzywa gotować jak najkrócej po to by zachowały jak najwięcej swoich cennych wartości. Na naszym stole gości dużo warzyw są one nieodłączną częścia każdego obiadu by ten zdrowy dodatek stał się jeszcze ciekawszy postanowiłam wymieszać różne zielone warzywa w jednej potrawie. Pamiętajcie że można w tej potrawie wykorzystać każde warzywo w dowolnych proporcjach. Gotować można we wodzie albo jeszcze zdrowiej na parze.

Składniki na 4 porcjie - każda około 114 kalorii
  • brukselka 200g (8 sztuk duzych)
  • zielona fasolka (170g)
  • 1 mały brokuł (200g)
  • 150g groszku cukrowego
  • szklanka mrożonego groszku (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju
  • ½ łyżeczki vegety

     
Wszystkie warzywa umyć pod bierzącą wodą, odciąć końcówki brukselki i oderwać wierzchnie liście, odciąć końcówki fasolki, brokuła podzielić na różyczki, usunać łyko z groszku cukrowego.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól. Do gotujacej sie wody wrzucić brukselkę i gotować na dużym ogniu 6 minut, po tym czasie dodać zieloną fasolkę, brokuł i groszek cukrowy gotować jeszcze 3 minuty na koniec dodać groszek gotować jeszcze minutę i wszystko odcedzić. Można również ugotować wszystkie warzywa na parze, przed gotowaniem lekko osolić.
W miedzyczasie na dużej patelni lub w garnku rozgrzać pół łyżeczki masła i pół łyżeczki oleju, dodać gorące warzywa, posypać vegetą i smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez minutę.

wtorek, 13 stycznia 2015

Kaczka po chińsku z makaronem ryżowym



Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania i smażenia: 1 godzina 15 minut

To jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam kaczkę jak również kuchnię chińską to połączenie jest więc idealne. Danie jest szybkie pełne smaku i warzyw. Możemy do niego kupić gotową mieszankę warzyw do potraw chińskich albo po prostu wykorzystać wszystkie warzywa które zalegają nam w lodówce lub też wykorzystać nasze ulubione warzywa istnieje tu boweim pełna dowolność ale gwarantuję że danie jest za każdym razem absolutnie pyszne.


Składniki na 2 porcje – każda porja około 545 kalorii
  • 2 piersi z kaczki
  • 35ml sosou sojowego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5-ciu smaków
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki vegety
  • 350g mieszanki warzyw do potraw chińskich (np. kapusta pekińska, cebula, papryka, pieczarki, młoda kukurydza, kielki fasoli, pak choi, zielona fasolka, zielona cebulka, brokuł etc)
  • 200g makaronu ryżowego 
Piersi z kaczki położyć na suchej patelni skórą do dołu. Smażyć aż ze skóry wytopi się tłuszcz a skóra zarumieni, następnie przewrócić piersi na drugą stronę i również usmażyć na złoty kolor. Następnie na patelnię wlać 2 szklanki wrzącej wody, dodać łyżeczkę sosu sojowego i ½ łyżeczki przyprawy 5-ciu smaków. Dusić kaczkę do miękkości przez około godzinę. Ja zazwyczaj gotuję kaczkę wcześniej nawet poprzedniego wieczora, wtedy następnego dnia mogę po pracy przygotować szybką kolację.
Ugotowane piersi z kaczki pokroić w plastry. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować wodę dodać łyżkę oleju i ugotować makaron al dente ja gotuję około 2 minut w zależności od grubości makaronu ale nigdy nie dłużej.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu około minuty, następnie dodać mięso i smażyć kolejna minutę na dużym ogniu ale ciągle mieszając lub podrzucając patelnią. Następnie dodać sos sojowy, vegetę i wszystko wymieszać, na koniec dodać makaron ryżowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

sobota, 10 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z grillowanymi warzywami



Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia i gotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Kiedyś kupiłam w Marks & Spencer tak zwanego gotowca, taką właśnie zapiekankę z makaronem, serem mozarella, pesto i grillowanymi warzywami a wszystko w pysznym sosie pomidorowym. Zapiekanka tak mi zasmakowała że postanowiłam rozłożyć ją na części i zrobić ją sama. Zanim jednak powstała moja wersja tej potrawy wykonywałam ją kilkakrotnie żeby dokładnie dopasować proporcje każdego ze składników. Tak powstałą moja wersja tej pysznej zapiekanki. Polecam.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 812 kalorii
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 125g dużego makaronu
  • 375ml gotowego sosu pomidorowego
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • mała cukinia (200g)
  • łyżka przyprawy do grila
  • świeżo mielony pieprz
  • 6 plastrów mozarelli do pizzy (80g)
  • ½ słoiczka pesto (95g)
  • mała czerwona cebula

Papryki pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a cukinię w plasterki. Warzywa przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę do potraw z grila (można też warzywa doprawić solą np. ziołową, pieprzem i ulubionymi ziołami) wszystko wymieszać. Tak zamarynowane warzywa smażyć na patelni grilowej.

W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oleju, w wodzie ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć na sito, przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia.

Sos pomidorowy wylać na dno żaroodpornego naczynia, dodać makaron i grilowane warzywa, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, delikatnie wymieszać. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu zapiekanki, na koniec pomiędzy plasterki sera położyć łyżeczką pesto. 

Zapiekac w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.

środa, 7 stycznia 2015

Kakao



Przygotowanie: 5 minut

Kakao właściwie potrafi zrobić każdy, ja znalazłam sposób na perfekcyjne kakao i dlatego właśnie taką jego wersję postanowiłam umieścić na blogu.

Składniki na duży kubek kakao – porcja około 254 kalorie
  • 300ml mleka
  • płaska łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki syropu waniliowego do kawy
Mleko wlać do rondelka, dodać kakao i syrop waniliowy wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Znakomicie smakuje na pierwsze śniadanie.

niedziela, 4 stycznia 2015

Smażone krewetki po chińsku



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania smażenia: 5 minut

Przepis na krewetki po chińsku pochodzi z książki o której pisałam w ostatnim poscie. Książka nazywa się "A year full of recipes" i zawiera 366 przepisów kilka z nich na pewno pojawi się na blogu, dziś proponuję szybką potrawę która świetnie nadaje się na obiad po pracy bo nie wymaga wiele czasu, jest dość prosta ale smaczna. Poleacam.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 656 kalorii
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki płatków papryczki chili
  • 200g krewetek
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ¼ łyżeczki vegety
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • 2 łyżki sosu z ostryg
  • łyżka sosu sojowego
  • 200g cienkiego makaronu ryżowego (vermicelli)
Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w 3 cm kawałki, każdy kawałek przeciąć wzdłuż na pół lub na 4 części w zależności od grubości.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i ugotować makaron ryżowy. Powinien gotować się około 2 minut, chcemy by był sprężysty a nie rozgotowany.
Jednocześnie można zacząć smażyć warzywa i krewetki ważne jednak by nie zapomnieć o makaronie rozgotowany makaron nie będzie zbyt dobry.
Rozgrzać olej w woku, dodać czosnek i płatki chili, smażyć razem kilka sekund, dodać paprykę i smażyć około minuty, dodać krewetki i smażyć około 2 minut (w międzyczasie przecedzić makaron i pozostawić na sicie do odcieknięcia), dodać zieloną cebulkę i vegetę, wszystko wymieszać następnie dodać sos z ostryg i sos sojowy, ponownie zamieszać na koniec dodać makaron ryżowy wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

czwartek, 1 stycznia 2015

Zupa z kurczakiem i boczkiem



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut

Przepis ną tą zupę znalazłam w książce pt. "Year full of recipes" jest tam 366 różnorodnych przepisów na każdy dzień roku i choć ten przepis nie pochodzi z pierwszej strony mojej książki to właśnie nim postanowiłam powitać Nowy Rok. Z tej okazji wszystkim moim czytelnikom życzę pomyślności  i dużo pyszności na stołach.

Składniki na 4 porcje- każda porcja około 235 kalorii
  • łyżka oleju
  • 2 male pory (350g)
  • mała marchewka 
  • duża piers z kurczaka (300g)
  • ¼ szklanki ryżu (55g)
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • ¼ łyżeczki sosu worcestershire
  • 6 plasterków boczku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • ¼ pęczka szczypiorku




Por dokładnie umyć i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, dodać por i marchewkę, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut, następnie dodać kurczaka zwiększyć ogień i smażyć przez kolejne 3 minuty, dodać ryż i gotować następne 2 minuty.
Następnie dodać 5 szklanek gorącej wody, 2 kostki bulionu drobiowego, liście laurowe, goździk, sos worcesterhire, sól i pieprz. Gdy wszystko się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury , boczek ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut do momentu aż boczek zrobi się chrupiący, upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Szczypiorek drobno posiekać i wrzucić do zupy, dodać natkę pietruszki, połamany na mniejsze kawałki boczek, wszystko wymieszać, gorąca zupę odstawić na 5 minut by wszystkie smaki się przegryzły.