Strony

piątek, 28 lutego 2014

Mango brulee

Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 4 godziny

To kolejny przepis który poznałam na warsztatach kulinarnych kuchni tajskiej. Dzięki limonce i imbirowi deser jest bardzo świeży, kwaskowy i słodki jednocześnie. Nawet nasza mała Kicia chciała go spróbować. 

Składniki na 4 porcje – każda około 420 kalorii
  • 1 duże mango
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 limonki
  • 250g serka mascarpone
  • 200g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek jasnobrązowego cukru

Jogurt przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia, w tym czasie obrać mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować (jeśli ktoś woli można pokroić w kostkę).
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać jogurt, imbir, 4 łyżki cukru, mango, startą skórkę i sok z limonek, wszystko wymieszać. Masę przełożyć do 4 żaroodpornych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem i skarmelizować cukier przy pomocy palnika lub w piekarniku pod grillem.

wtorek, 25 lutego 2014

Kurczak z imbirem po tajsku


Przygotowanie:15 minut
Czas gotowania:10 minut
W ubiegły weekend byłam na warsztatach kulinarnych gdzie nauczyłam się gotować kilku portaw tajskich. W dzisiejszym poscie chcialabym podzielić się przepisem na pierwszą z tych potraw a mianowicie kurczaka z imbirem. Nie jest to zbyt wyszukana potrawa za to prosta i szybka w przygotowaniu. Mam nadzieję że Wam zasmakuje.
 
Składniki na 2 porcje
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4cm korzenia imbiru
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 zielone cebulki
  • mała puszka pędów bambusa
  • łyżeczka vegety
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ opakowania makaronu ryżowego (112g)
  • świeża kolendra

Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w drobne plasterki. Czosnek i imbir obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Zieloną cebulkę umyć, obrać i pokroić skośnie w plasterki o grubości około 1cm. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plasterki w poprzek włókien. Pędy bambusa przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia. Świeżą kolendrę drobno posiekać.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron ryżowy i gotować 1-2 minuty następnie odcedzić przez sito i zalać zimną wodą na kilka minut następnie znów odcedzić.
W woku rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć aż się lekko zarumieni, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać piersi z kurczaka i smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać imbir, zieloną cebulkę, pędy bambusa, vegetę, wszystko wymieszać, następnie dodać makaron, sos sojowy, ponownie wymieszać. Zdjąć woka z gazu dodać kolendrę, podawać od razu.

piątek, 21 lutego 2014

Langustynki z ryżem



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Postanowiliśmy z Panem P sprawdzić co to są te langustynki, zawsze tak smkowicie wygląda w programach kulinarnych i gazetkach z przepisami  a jak chodzimy do sklepu na zakupy siedzą na stoisku z rybami koło ośmiornicy i patrzą na nas oczami. No więc kupiliśmy je w końcu i wrzuciliśmy do gara.




Składniki na 2 porcje – każda porcja około 665 kalorii

  • 1 mała kiełbaska chorizo (50g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200g krótkoziarnistego ryżu
  • kostka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki wina ryżowego (lub sherry)
  • szczypta ostrej papryki chili
  • 6 całych langustynek
  • ¼ szklanki mrożonego groszku
  • duża szczypta szafranu
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Kiełbaskę chorizo pokroić w drobną kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w drobną kostkę, nasiona wyrzucic. Kostkę bulionu drobiowego rozpuścić w 450ml wody.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbaskę chorizo aż dobrze się zarumieni, następnie usmażone kawałki chorizo przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na patelni, na tym samym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, następnie dodać pomidory, sól i gotować kilka minut na średnim ogniu aż pomidory rozpadną się i powstanie sos.
Następnie dodać ryż, wszystko wymieszać, dodać połowę bulionu, wino ryżowe(lub sherry), szafran, chili, pieprz,groszek i kiełbaskę chorizo.
Wszystko wymieszać, na wierzchu ułożyć langustynki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią by ryż się nie przykleił do spodu naczynia. Po 10 minutach przewrócic langustynki na drugą stronę, dodać resztę bulionu i gotować kolejne 5 minut. Natkę pietruszki posiekać na dość duże kawałki, posypać langustynki, przykryć i gotować kolejne 5 minut.  

wtorek, 18 lutego 2014

Sałatka krabowa



Przygotowanie: 15 minut

Sałatka krabowa to moja kolejna propozycja na sałatkę którą można zabrać ze sobą do pracy. Można zrobić ją poprzedniego wieczora i przechowywać w lodówce. 


Składniki na 2 duże porcje - każda około 590 kalorii
  • opakowanie cienkiego makaronu ryżowego (360g)
  • opakowanie paluszkow krabowych (200g)
  • ½ małej papryki zielonej
  • ½ małej malej papryki czerwonej
  • mała puszka kukurydzy (165g)
  • 2 zielone cebulki
  • 3 łyżki majonezu (60g)
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu


W garnku zagotować wodę, makaron włożyć do wrzątku na 1-2 minuty, następnie odcedzić i zalać zimną wodą, ponownie odcedzić i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
W tym czasie paluszki krabowe pokroić na 2 cześci. Paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odcedzić, zieloną cebulkę drobno posiekać.
Makaron wrzucić do miski, dodać paprykę, kukurydzę i zieloną cebulkę, wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić sola i pieprzem.

piątek, 14 lutego 2014

Ptasie mleczko


Przygotowanie: 25 minut
Czas oczekiwania: 6 godzin

Na dzisiejsze święto przygotowałam coś specjalnego, lekki i pyszny deser w dodatku   łatwy w przygotowniu. Ten przepis dołączam do akcji Słodkie Walentynki 2014 a wszystkim zakochanym życzę dużo miłości, szczęścia i oczywicie słodkich walentynek. Tym ktorzy ich nie lubią spełnienia najskrytszych marzeń.
Słodkie Walentynki 2014

Składniki na 6 porcji (foremki o pojemności 200ml) – każda porcja około 267 kalorii
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny (30g)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru (45g)
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml smietany kremówki
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek

Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka, wszystko wrzucić do mleka i zagotować. Zdjąć z gazu, dodać cukier i żelatynę. Do tej czynnośći będzie potrzebne nieco cierpliwości, mieszać tak długo aż żelatyna całkowicie się rozpuści, gdy przestaniemy mieszać nierozpuszczona żelatyna wypływa na wierzch łatwo więc poznać czy wszystko się już rozpuściło.

Zółtka oddzielić od białek, ubić białka ze szczyptą soli, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej powoli przez sito wlać ciepłą żelatynę z mlekiem, należy robić to powoli żeby masa się nie zważyła.

W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę a gdy masa z jaj i mleka przestygnie delikatnie na małych obrotach miksera lub ręcznie przy pomocy trzepaczki łączymy obie masy, zawsze powinno się wkładać lżejszą masę do cięższej wiec ubitą śmietanę wkładamy do masy z jaj i mleka. Wszystko delikatnie mieszać do całkowitego połączenia składników. Foremki posmarowac masłem i wypełnić przygotowaną masą, wtawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z dodatkami np. owocami lub sosem czekoladowym.

wtorek, 11 lutego 2014

Pieczony pstrąg


Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 30 minut
 
Przepis na tego pysznego pstrąga znalazłam tutaj na blogu Słodka Pasja. Jest to doskonały pomysł na pyszny i szybki obiad, pieczona ryba z dodatkiem warzyw samo zdrowie i witaminy, a do tego mnóstwo cudownych smaków. Poniżej przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki na 2 porcje – każda około 692 kalorie
  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 600g ziemniaków (7-8 średnich ziemniaczków)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ½ cytryny
  • mały pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku w łupince
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
 
Ryby umyć, obrać z łusek, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować jedną łyżką oliwy z oliwek, skropić sokiem z połowy cytryny doprawić łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu i płatkami chili. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

W tym czasie ziemniaki umyć, osuszyć i każdy pokroić na 8 części (w zależności od wielkości). Cebulę obrać i również pokroić na 8 części. Warzywa przełożyć do miseczki doprawić pozostała łyżęczką soli, oliwy z oliwek i połową łyżeczki pieprzu, wszystko wymieszać by ziemniaki i cebula dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. 
Piekarnik nagrzać do 250°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, ziemniaki i cebulę , w środek każdej ryby włożyć  czosnek i gałązki kopru,  naczynie  przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywką i piec przez  15 minut, po tym czasie zdjąć folię aluminiową  lub pokrywkę i piec kolejne 15  minut bez przykrycia.

niedziela, 9 lutego 2014

Sałatka ryżowa z tuńczykiem



Przepis na tą sałatkę pochodzi od mojej byłej współlokatorki. Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu, kolorowa, pełna warzyw i innych zdrowych składników, poza majonezem ale bez niego sałatka byłaby sucha. Taką sałatkę można zrobić wieczorem i zabrać ją ze sobą następnego dnia do pracy. 


  
Składniki na 4 małe porcje – każda porcja około 394 kalorie
  • mała puszka kukurydzy (165g)
  • mala puszka groszku (130g)
  • średniej wielkosci ogórek kiszony
  • papryka czerwona
  • 3 puszki tuńczyka w oleju (112g netto)
  • mała czerwona cebula
  • 100g ryżu (u mnie basmati)
  • łyżeczka pieprzu
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka gałązek świeżęj natki pietruszki
  • 6 łyżek majonezu (90g)
  • łyżeczka vegety
Ryż ugotować i odstawić aby ostygnął. Papryke, ogórek i cebulę pokroić w drobna kostkę, wrzucić do miski. Dodac odsączony groszek i kukurydzę (można użyc mrożoneg groszku i kukurydzy wtedy warzywa należy zalać wrzątkiem na kilka minut a następnie odcedzić na sicie lub odpowiednio wcześniej rozmrozić). Tuńczyka odcedzić, pietruszkę i koperek drobno posiekać wszystko dodać do pozostałych składników, doprawić pieprzem i vegetą, dodać majonez, wszystko razem wymieszać.

środa, 5 lutego 2014

Nutella panna cotta


Przygotowanie: 15 minut
Czas chłodzenia: 6 godzin

Dziś Światowy Dzień Nutelli, nie znam osoby która by jej nie lubiła. Dlatego właśnie na dzisiejsze słodkie święto proponuję panna cotte z nutellą pyszną, orzechowo-czekoladową, kremową... 

 
Składniki na 6 porcji – każda porcja około 281 kalorii
  • 200g nutelli
  • 150g słodkiej śmietanki 12%
  • 350ml mleka
  • łyżeczka posypki z białej czekolady do dekoracji

Mleko delikatnie podgrzać, zdjąć z gazu, dodać nutellę i śmietanę, wszystko dobrze wymieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą przełożyć masę do 4 małych miseczek, chłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem udekorować posypką z białej czekolady.


sobota, 1 lutego 2014

Angielskie śniadanie



Kiedy przyjechałam do Anglii nie mogłam znieść zapachu angielskiego śniadania, jak większość emigrantów swoją karierę zaczynałam od pracy w restauracji. Przez pierwsze pół roku codziennie od 6.00 rano biegałam z talerzami z angielskim śniadaniem. Wtedy myślałam sobie że nigdy w życiu tego nie tknę, nie mogłam patrzeć na tłuste bekony i kiełbasy, okazało się jednak że wszystko zależy od jakości produktów teraz lubię od czasu do czasu zjeść takie śniadanie, jest bardzo pożywne i dodaje energii na cały dzień ale nawet Anglicy nie jedzą go codziennie, najczęściej jest ono podawane w hotelach i pensjonatach ale również w barach z kanapkami. Ja najbardziej lubię moją polską wersję angielskiego śniadania czyli angielskie śniadanie z polskich produktów, przepis na takie właśnie śniadanie podaję poniżej.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 490 kalorii
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 plastry surowego wędzonego boczku
  • 2 parówki dobrej jakości
  • 2 małe pomidory
  • 5 dużych pieczarek
  • ½ porcji fasolki w pomidorach np. z tego przepisu lub 200g fasolki z puszki
  • sól
  • pieprz

Angielskie śniadanie składa się najczęściej z 6 składników jedyna trudność w jego przygotowaniu polega na tym by wszystkie składniki były gotowe w tym samym czasie. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200ºC, następnie należy przygotować warzywa; pomidory przekroić na pół w poprzek, a pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki o grubości około 0.5cm.
Parówki włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu by nie popękały, zostawić w garnku z gorącą wodą do momentu aż pozostałe składniki będą gotowe. W małym garnku również na bardzo małym ogniu podgrzewamy fasolkę od czasu do czasu mieszając, fasolkę również zostawiamy na ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą gotowe.
Blaszke z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, na folii położyć pomidora przeciętą stroną do góry, doprawić solą i pieprzem, obok położyć plasterki boczku. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku lub pod grillem.
Jak tylko boczek i pomidory znajdą się w piekarniku na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pieczarki, doprawić do smaku solą i smażyć na małym ogniu pod koniec smażenia doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Po około 5 minutach lub w momencie gdy boczek będzie w połowie upieczony można przewrócić go na drugą stronę, jeśli widzimy że boczek lub pomidor się przypalają można wyłaczyć piekarnik ale pozostawić je jeszcze chwilę w piekarniku do momentu gdzy dokończymy śniadanie.
Nie należy zapominać o mieszaniu fasolki i pieczarek, pozostało tylko usmażenie jaj.  Na tej samej lub innej patelni rozgrzać resztę masła, ognień nie może być zbyt duży bo masło łatwo się przypali, usmażyć jaja według własnego upodobania ja najpierw smaże bez przykrycia, następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku a na koniec przykrywam na chwilę patelnie by całe białko się ścięło a żółtko pozostało na pół płynne. Na minutę przed końcem włożyć do piekarnika talerze na których będziemy podawać sniadanie. Gdy wszystko jest gotowe wyjmujemy talerze z piekarnika i nakładamy kolejno składniki; boczek pomidor, parówki, pieczarki, jaja i fasolkę. 
Śniadanie można podawać z pełnoziarnistym pieczywem tostowym lub z chrupiąca bułką.