Przepis na tą sałatkę pochodzi od mojej byłej współlokatorki. Sałatka
jest szybka i prosta w wykonaniu, kolorowa, pełna warzyw i innych zdrowych
składników, poza majonezem ale bez niego sałatka byłaby sucha. Taką sałatkę
można zrobić wieczorem i zabrać ją ze sobą następnego dnia do pracy.
Składniki na 4 małe porcje – każda porcja około 394 kalorie
- mała puszka kukurydzy (165g)
- mala puszka groszku (130g)
- średniej wielkosci ogórek kiszony
- papryka czerwona
- 3 puszki tuńczyka w oleju (112g netto)
- mała czerwona cebula
- 100g ryżu (u mnie basmati)
- łyżeczka pieprzu
- kilka gałązek świeżego koperku
- kilka gałązek świeżęj natki pietruszki
- 6 łyżek majonezu (90g)
- łyżeczka vegety
Ryż ugotować i odstawić aby ostygnął. Papryke, ogórek i cebulę pokroić w drobna
kostkę, wrzucić do miski. Dodac odsączony groszek i kukurydzę (można użyc mrożoneg
groszku i kukurydzy wtedy warzywa należy zalać wrzątkiem na kilka minut a
następnie odcedzić na sicie lub odpowiednio wcześniej rozmrozić). Tuńczyka
odcedzić, pietruszkę i koperek drobno posiekać wszystko dodać do pozostałych
składników, doprawić pieprzem i vegetą, dodać majonez, wszystko razem wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz