Strony

niedziela, 9 lutego 2014

Sałatka ryżowa z tuńczykiem



Przepis na tą sałatkę pochodzi od mojej byłej współlokatorki. Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu, kolorowa, pełna warzyw i innych zdrowych składników, poza majonezem ale bez niego sałatka byłaby sucha. Taką sałatkę można zrobić wieczorem i zabrać ją ze sobą następnego dnia do pracy. 


  
Składniki na 4 małe porcje – każda porcja około 394 kalorie
  • mała puszka kukurydzy (165g)
  • mala puszka groszku (130g)
  • średniej wielkosci ogórek kiszony
  • papryka czerwona
  • 3 puszki tuńczyka w oleju (112g netto)
  • mała czerwona cebula
  • 100g ryżu (u mnie basmati)
  • łyżeczka pieprzu
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka gałązek świeżęj natki pietruszki
  • 6 łyżek majonezu (90g)
  • łyżeczka vegety
Ryż ugotować i odstawić aby ostygnął. Papryke, ogórek i cebulę pokroić w drobna kostkę, wrzucić do miski. Dodac odsączony groszek i kukurydzę (można użyc mrożoneg groszku i kukurydzy wtedy warzywa należy zalać wrzątkiem na kilka minut a następnie odcedzić na sicie lub odpowiednio wcześniej rozmrozić). Tuńczyka odcedzić, pietruszkę i koperek drobno posiekać wszystko dodać do pozostałych składników, doprawić pieprzem i vegetą, dodać majonez, wszystko razem wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz