Strony

wtorek, 29 października 2013

Grochówka wojskowa


Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny 
Już od dawna chodziła za mną grochówka, przepis znalazłam w gazetce „Przyślij przepis” (Styczeń 01/2009 nr15). Moją grochówkę ugotowałam wzorując się na przepisie Pana Bogdana Pisarskiego, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki na 8 porcji – każda porcja około 394 kalorii
  • 2 szklanki łuskanego grochu (500g)
  • 1 kg kości od schabu
  • 200g boczku
  • 200g cienkiej kiełbasy
  • 600g ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 1 mała pietruszka
  • 2 małe marchewki
  • łyżka vegety
  • łyżka maggi
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki



Groch namoczyć na noc. Następnego dnia do garnka włożyć kość i zalać 2 litrami zimnej wody, gotować na średnim ogniu około 30 minut. Zebrać łyżką lub sitkiem szumowiny dodać groch, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie vegetę i maggi.

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w dużą kostkę i też wrzucić do zupy.

Boczek i kielbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz z boczku i wszystkie składniki się dobrze zarumienią. Odlać nadmiar tłuszczu, mięso dodać do gotującej się zupy.

Wszystko gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, na konieć doprawić zupę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć zupę z gazu i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i też wrzucić do zupy, jeszcze raz wszystko wymieszać.

sobota, 26 października 2013

Kanapka BLT


Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 7 minut


Kanapka BLT jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, można kupić ją praktycznie w każdym sklepie. Jej nazwa pochodzi od znajdujących się w niej składników (Bacon, Lettuce & Tomato) czyli po prostu boczek, sałata i pomidor. Ja lubię takie kanapki przygotowywać w domu, są one szybkie i proste do wykonania i nie wymagają wielu składników. Najlepsze są na chrupiącym tostowym chlebie ale można przygotować ja na każdym pieczywie. Mozna tez zabrać taka kanapke ze sobą do pracy jest doskonała na śniadanie i lunch.

Składniki na 4 kanapki – każda około 290 kalorii
  • 8 małych kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 8 plasterków boczku (150g)
  • 4 liście sałaty
  • 4 łyżki majonezu
  • pomidor
  • sól
  • pieprz


Liście sałaty umyć osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki, pomidora pokroić w plasterki i rozłożyć na papierowym ręczniku by odcieknął z soku można też lekko wytrzeć plasterki pomidora od góry żeby pomidor nie był zbyt wodnisty.


Boczek ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 5 minut po tym czasie do piekarnika włożyć chleb i piec wszystko razem jeszcze 2 minuty. Uwaga nie można chleba trzymać zbyt długo w piekarniku bo stanie się suchy i twardy należy go tylko lekko podpiec.


Wyjąć cheb i boczek z piekarnika, kromki chleba rozłożyć na blacie i każdą posmarować cienką warstwą majonezu. Boczek położyć na papierowym ręczniku i osuszyć z tłuszczu. Na 4 kromkach położyć sałatę, następnie po dwa kawałki boczku, plasterki pomidora, doprawić do smaku solą i pieprzem. Każda kanapkę przykryć drugą kromką chleba.

środa, 23 października 2013

Gulasz wieprzowy


Przygotowanie: 
Czas gotowania: 

Na naszym stole często gości kasza, do której najbardziej pasuje gulasz i to w każdej postaci. Ten przepis znalazłam na stronie Macieja Kuronia, ale tylko wzorowałam się na oryginale. Wprowadziłam kilka zmian głównie po to by powstało więcej sosu. Gulasz jest inny, oryginalny z dodatkiem białego wina, mielonego kminku, cytryny i świeżej natki pietruszki.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 492 kalorie
  • 800g chudego mięsa bez kości łopatki lub szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 płaskie łyżki mąki

Mięso umyć, osuszyć a następnie pokroić dużą kostkę. Na patelni rozgać olej, dodać czosnek w łupinie, smażyć chwilę, następnie wyjąć czosnek łyżka cedzakową. Mięso wrzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć aż dobrze zarumieni się ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Następnie dodać kminek, wszystko wymieszać, wlać pół szklanki wina, dodać sól i pieprz. Zagotować, dodać szklankę rosołu przykryć i dusić mięso na małym ogniu około 2 godziny. Plasterki cytryny obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wrzucić do mięsa, dodać resztę wina, zwiększyć ogień i całość gotować, cały czas mieszając, do zagęszczenia sosu. Pod koniec rozmieszać dwie łyżki mąki w pozostałej szklance rosołu, powoli wlać do miesa ciągle mieszając żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, w tym czasie drobno posiekać natkę pietruszki. Gulasz zdjąć z gazu, dodać posiekaną natkę pietruszki w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i kiszonym ogórkiem.

czwartek, 17 października 2013

Babeczki jagodowe


Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30 minut

Przepis na babeczki jagodowe pochodzi ze strony www.foodnetwork.co.uk jest autorstwa uwielbianej przeze mnie Iny Garten (gospodyni programu kulinarnego pt. „Bosonoga Contessa”. Oryginalna wersję tego przepisu można znaleźć tutaj. Babeczki są doskonałe, owocowe i pachnące wanilią. W mojej wersji jest nieco mniej cukru, dodałam też więcej kwaśniej śmietany, to dzięki śmietanie babeczki są puszyste a ponieważ nie wiedziałam co zrobić z pozostałą śmietaną dodałam całe dwa opakowania żeby nic się nie zmarnowało. Nie miałam świeżych jagód więc dodałam takie z syropu i też było pysznie.

Składniki na 16 babeczek – każda około 230 kalorii
  • 180g masła
  • ½ szklanki cukru (120g)
  • 3 jajka
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mleka (60ml)
  • 350g mąki pszennej (około 2 i 1/3 szklanki )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g jagód z syropu 

Wszystkie składniki babeczek należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki żeby wszystkie miały tą samą temperaturę. Do miski wrzucić miękkie masło, dodać cukier i miksować na niskich obrotach na puszystą masę (około 5 minut). Następnie dodać po jednym jajku i nadal miksować na wolnych obrotach, dodać ekstrakt wanilii, śmietanę i mleko.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystko wymieszać. Powoli ubijając dodać mąkę z proszkiem sodą i solą do pozostałych składników. Ubijać do momentu aż wszystko razem się połączy. Wyłączyć mikser i dodać jagody, wszystko lekko wymieszać by uważając by nie uszkodzić owoców.
Tak przygotowaną masę rozłożyc na 16 muffinków. Foremki nie powinny być do końca wypełnione bo ciasto lekko urośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C 30 minut.

sobota, 12 października 2013

Witlinek po chińsku


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut

Witlinek to ryba z gatunku dorszowatych spotykana w Północnym Atlantyku, Morzu Północnym i zachodnich rejonach Bałtyku. Jest smaczny ale dość rzadko spotykany, jeśli więc nie uda wam się go kupić do tego przepisu można wykorzystać inną białą rybę taką jak: dorsz, mintaj czy sandacz. Przepis pochodzi z gazetki "Morrisons magazine".

Składniki na 2 porcje – każda porja około 493 kalorii
  • 4 filety z witlinka
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 cebulki dymki
  • 2.5cm kawałek imbiru
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
 
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, osuszyć i ugotować na parze przez około 15 minut. Jeśli nie posiadacie parowara można to zrobić na metalowym sitku nad garnkiem z wrzącą wodą lub na kratce do studzenia ciast położonej na woku i przykrytej przykrywką.
Podczas gdy ryba się gotuje obrać imbir i pokroić w plasterki, szalotkę pokroić na mniejsze kawałki o długości około 4cm.
Po 15 minutach sprawdzić widelcem czy ryba jest ugotowana. Jeśli ryba jest gotowa w woku rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego, dodać dymkę i imbir, wszystko wymieszać następnie dodać sos sojowy i gotować jeszcze około minuty aż sos lekko odparuje. Gorącym sosem polać rybę, podawać z ryżem.

wtorek, 8 października 2013

Szarlotka


Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 45minut
Szarlotka to pyszne, pachnące ciasto pochodzące z kuchni francuskiej. To także ulubione ciasto Piotrka więc pojawia się na naszym stole od czasu do czasu. Szarlotaka jest dość pracochłonna ale prosta w przygotowaniu, można jednak skrócić czas jej przygotowania gdy zamiast jabłek użyje się gotowego musu jabłkowego ze słoika. Ja mam kilka takich słoiczków od przyszłej teściowej.


Składniki na 12 porcji – każda porcja około 312 kalorii
Ciasto:
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 250g mąki
  • pół kostki masła (125g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru (75g)
Nadzienie:
  • 1.2 kg jabłek (lub 600g gotowego musu)
  • 5 łyżek cukru (90g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
  • 2 łyżki płatków owsianych (12g)
  • 2 łyżki mąki (20g)
  • 2 łyżki cukru (20g)
  • opakowanie cukru waniliowego (15g)
  • 2 łyżki masła (30g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, jajko, proszek do pieczenia, śmietanę oraz masło. Całość zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na grubych oczkach, przełożyć do rondelka, dodać cukier i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut a gdy z jabłek odparuje większość wody przykryć i gotować jeszcze 10 minut, jabłka zdjąć z gazu, przełożyć do miseczki i przestudzić.
Gdy jabłka się studzą wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na grubość 1cm. Natlłuszczoną i wysypaną mąką formę o średnicy 24cm wylepić ciastem. Na wierzch wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe, równomiernie rozprowadzić.
Przygotować kruszonkę (przepis na kruszonkę mam od mamy ale połowę mąki zastąpiłam płatkami owsianymi). Do miski wsypać płatki owsiane, masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać.
Wierzch szarlotki posypać kruszonką. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180˚C

sobota, 5 października 2013

Chlebek nan


Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 15 minut
Pieczenie: 10 minut
Chlebek nan to wspaniały dodatek do potraw kuchni indyjskiej, jest szybki w przygotowaniu, najlepiej smakuje świeży podany prosto z piekarnika. Nauczyłam się go robić w restauracji Zari na kursie gotowania, tam do jego wypiekania używa się specjalnego glinianego pieca.
W domu można go przygotować w piekarniku z opcją grillowania.

Składnkiki na 8 chlebków:
  • 3,5 szklanki mąki (540g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • ½ szklanki wody 
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Jajko wymieszać z wodą i mlekiem, wszystko połączyć i dodać do pozostałych składników ciasta. Ugniatać na jednolitą masę, podczas ugniatania ciasta dodać olej, wyrabiać ciasto około 10 minut rozciągając je i z powrotem składając w kulę by ciasto nabrało powietrza. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody (jak dobrze wyrobić ciasto można podejrzeć tutaj). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, z każdej porcji ciasta uformować kulę a następnie spłaszczać kule i wałkować na placki o grubości 0,5cm. W restauracji Zari placki formuje się ręcznie, w tym celu należy je umieścić w dłoni a następnie obracająć ciasto ugniatać je dolną częscią dłoni drugiej ręki.
Do piekarnika z opcją grilowania włożć blachę na której będą się piec chlebki. Nagrzać piekarnik do temperatury 240°C. Gorącą blachę ostrożnie wyjąć z piekarnika, drzwiczki szybko zamknąć. Na gorącą blachę wrzucić chlebki nan, blachę z powrotem włożyć do piekarnika, chlebki piec pod grilem (w odległości około 12 cm) aż się zarumienią, następnie obrócić chlebki na drugą strone i piec kolejne kilka minut do zarumienienia z obu stron.