Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Sos cebulowy


Przygotowanie: 5 minut
Smażenie i gotowanie: 35 minut

Sos cebulowy to konieczny dodatek do kiełbasek w cieście o których pisałam w poprzednim poście, ale można go także podawać z pieczonym mięsem.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 90 kalorii
  • łyżka masła (15g)
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki łyżka mąki
  • łyżeczka sosu woscestershire
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczka maggi
  • świeżo mielony pieprz

Cebulę obrać i pokroić w drobne plasterki, na patelni roztopić masło, dodać cebulę, sól i cukier, smażyć cebulę na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając. Taki sos można przygotować w trakcie gotowania dania głównego, nie wymaga on wiele pracy ale niestety trzeba przy nim stać i pilnować by cebula się nie spaliła. Po 30 minutach cebula powinna być ładnie skarmelizowana wtedy do cebuli należy dodać mąkę i zrobić zasmażkę, chwilę smażyć i wszystko zalać 1/2 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki, na 1/2 szklanki wody potrzebne będzie 1/4 kostki bulionu), doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sos woscestershire i przyprawę maggi, na koniec doprawić sos do smaku świeżo mielonym pieprzem.

sobota, 24 sierpnia 2013

Kiełbaski w cieście


Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Pieczenie: 60 minut

Przepis na kiełbaski w cieście pochodzi z książki o której już pisałam „1000 recipes”. Kiełbaski w cieście to klasyczna potrawa Brytyjska jej oryginalna nazwa to „Toad in the hole” czylie żaba w dziurze. Niewiem skąd wzięła się ta nazwa bo moim zdaniem potrawa ta nie ma nic wspólnego z żabą a z dziurą ... no może trochę więcej niż z żabą. Jak już wspominałam w poprzednich wpisach na co dzień mieszkam w Wielkiej Brytanii, tu poznałam inne kuchnie i rozwinęłam swoją pasję do gotowania.
Moje pierwsze spotkanie z angileską kiełbasą, kiedy kupiłam pierwszego hot-doga, nie było zbyt udane, nie często zdarza mi się wyrzucać jedzenie ale tym razem hot-dog znalazł się w koszu błyskawicznie. Kiełbaski angielskie nie są tak dobre jak nasze polskie, przede wszystkim nie są wędzone a te najtańsze często sprzedawane w sklepach wyglądają dośc obrzydliwie. Od tego czasu nigdy więcej ich nie ruszyłam a w sklepie omijałam szerokim łukiem.
Kilka lat temu wynajmowałam pokój u angielskiego małżeństwa, któregoś dnia gdy wróciłam ze szkoły poczęstowali mnie kolacją. To właśnie wtedy po raz pierwszy spróbowałam żaby w dziurze, kiedy zobaczyłam na talerzu angielskie okropne kiełbaski oniemiałam, zastanawiałam się co mam z nimi zrobić bo przecież nie wypada nie zjeść, ku mojemu zaskoczeniu były całkiem znośne, okazało się że tylko te najtańsze są okropne i niejadalne, takie z górnej półki to i  angielskie kiełbaski mogą być dobre, mimo to ja do zrobienia tej potrawy używam polskiej surowej kiełbasy. Kiełbaski w cieście podaje się z gotowanymi warzywami i koniecznie z sosem cebulowym. Tym przepisem przyłączam się do akcji Witamy Royal Baby.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 562 kalorii
  • 2/3 szklanki mąki (125g)
  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 275g surowych kiełbasek 
Przygotować ciasto, w tym celu przesiać mąkę do miski, dodać sól, jajka i trochę mleka. Mieszać powoli trzepaczką tak by mąka wchłonęła mokre składniki, następnie dodać resztę mleka, tymianek, rozmaryn i musztardę. Dalej mieszać aż powstanie gładka masa. Ciasto odstawić na 30 minut by odpoczęło (niewiem czym ono się tak zmęczyło ale tak było napisane w przepisie).
Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC. Do żaroodpornego naczynia wlać łyżkę oleju, dodać kiełbaski i lekko wymieszać by równomiernie pokryły się tłuszczem z każdej strony. Piec kiełbaski około 20-30 minut albo do chwili gdy zaczną nabierać koloru.
Z piekarnika wyjąć gorące naczynie, wymieszać ciasto i delikatnie przelać do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i włożyć naczynie z powrotem do piekarnika, piec około 30 minut lub do momentu aż ciasto urośnie, stanie się chrupiące i zarumienione.

środa, 21 sierpnia 2013

Surówka z kapusty i marchewki


Przygotowanie: 15 minut

Przepis na tą surówkę pochodzi od koleżanki (pozdrowienia dla Hani) moja wersja oczywiście trochę zmodyfikowana. Do tej surówki można użyć każdego rodzaju kapusty ale ja zawsze używam kapusty stożkowej, takiej kapusty nie trzeba parzyć jest chrupka i praktycznie od razu gotowa do spożycia.

Składniki na 2 porcje:
  • pół główki kapusty stożkowej (300g)
  • średniej wielkości marchewka
  • ½ małej cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany
  • łyżka keczupu

Kapustę poszatkować lub drobno posiekać, posypać solą, wymieszać i odstawić. Obrać marchewkę i zetrzeć na tartce na grubych oczkach, cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać majonez, śmietanę i ketchup.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Makaron po singapursku



Przygotowanie: 20 minut

Smażenie: 5 minut
Makaron po singapursku czyli „Singapore noodles”. to danie które pochodzi z mojej pierwszej i ulubionej książki kucharskeij „1000 recipes”. Zmieniłam tylko ilość przyprawy curry z jednej łyżeczki na 2 bo gdy robiłam to danie po raz pierwszy kurczak wydał mi sie trochę bez smaku więc w moim poprawionym przepisie zmarynowałam go w curry przed smażeniem, dodałam też więcej sosu sojowego (w oryginalnym przepisie były tylko 2 łyżki).

Chińskie potrawy gotuje się szybko i krótko dlatego też ważne jest by wszystko wcześniej przygotować. Warzywa mają być chrupiące dlatego nie można smażyć ich zbyt długo. Należy szybko dodawać kolejne składniki ciągle mieszając, jeśli dacie radę lepiej jest podrzucać składniki poruszając patelnią w powietrzu do przodu i tyłu, w ten sposób składniki ze spodu znajdą się na górze i nie ulegną uszkodzeniu. Wok zrobi sie ciężki po dodaniu makaronu, wtedy proponuję delikatnie mieszać przy użyciu drewnianego widelca.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 655 kalorii
  • 2 łyżki oleju
  • 140g piersi z kurczaka
  • 140g gotowanych krwetek
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona paryczka chili
  • 120g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 6 łyżek sosu sojowwego light
  • 150g cienkiego makaronu chińskiego
  • 2 duże jajka
  • ¼ peczka swieżej kolendry
Kurczaka pokroić w drobne paseczki, dodać łyżeczkę przyprawy curry, wymieszać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania innych składników, można też zrobić to pół godziny wcześniej.
Cebule obrać, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w plasterki, chili drobno posiekać, pak choi pokroić w ciekie plasterki, wszystkie warzywa wrzucić do jednej miseczki. W osobnej miseczce przygotować kielki fasoli mung, w kolejnej roztrzepne jajka a w nastepnej sos sojowy. Oberwać listki ze świeżęj kolendry.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, do wody dodać lyżkę oleju by makaron sie nie posklejał. Do gotujacej się wody wrzucić makaron, gotować około minuty. Do tego dania używa sie bardzo cienkiego makaronu chińskiego jeśli używacie innego warto sprawdzić na opakowaniu czas gotowania ale wszystkie chińskie makarony gotuje się bardzo krótko minutę najwyżej dwie. Makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, zalać zimną wodą i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na dużym ogniu okolo 1 minuty ciągle mieszając (w zależności od wielkości kawałków kurczaka), kurczak powinien zarumienić się z każdej strony. Następnie dodać krewetki i smażyć kolejną minutę.
Kurczaka i krewetki odłożyć na talerzyk a na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju, dodać cebulę, czosnek, paprykę, chili i pak choi, smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając 1 minutę. Dodać kiełki fasoli mung, wymieszać, dodać łyżeczkę curry, smażyć kolejne 30 sekund ciągle mieszając. Dodać kurczaka, krewetki, makaron i sos sojowy, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka i mieszać aż jajka się zetną. Gotowe danie wyłożyć na glębokie talerze, przed podaniem posypać swieżą kolendrą.

czwartek, 15 sierpnia 2013

Krucha tarta z dżemem jagodowym


Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 55 minut

Przepis na tartę znalazłam na blogu Słodka pasja, kiedy szukalam przepisu na wykorzystanie dżemu. To bardzo ciekawy przepis bo łączy się w nim ciasto kruche i biszkoptowe, wersję oryginalną można znależć tutaj.

Składniki na 10 porcji – każda porcja około 300 kalorii

Ciasto kruche:
  • 200g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • 2 żółtka
Ciasto biszkoptowe:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • 2 łyżki maki pszennej (30g)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 240g niskosłodzonego dżemu jagodowego
Najpierw zrobić kruche ciasto, w tym celu makę, cukier, masło i żółtka posiekać nożem i wyrobić ciasto.

Posypać mąką stolnicę, rozwałkować ciasto tak by jego średnica była nieco większa od średnicy tarty. Ciasto nawinąć na wałek i rozwinąć na wierzchu formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto powinno wpaść do środka wtedy docisnąć brzegi formy i pozbyć się nadmiaru ciasta.

Tartę i resztki ciasta wstawić do lodówki na pół godziny. Po pół godzinie wyjąć ciasto z lodówki i nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut.

Gdy ciasto się piecze zrobić biszkopt; ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier, żółtka, i mąkę.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać chwilkę i posmarować tartę połową dżemu a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Gdy biszkopt się upiecze wyjąć tartę z piekarnika, chwilę odczekać i posmarować ją kolejną warstwa dżemu. Wierzch posypać pozostałym kruchym ciastem. Wstawic do piekarnika na kolejne 25 minut (aż ciasto się zarumieni).

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Makaron z pomidorami i boczkiem


Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 30 minut

Skłaniki na 4 porcje – kada porcja około 706 kalorii
  • 300g wedzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 500g makaronu np. świderki

Boczek i cebulę przemielić przez maszynkę, włożyć na suchą patelnię i smażyć ciągle mieszając aż wszystko sie ładnie zarumieni około 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, smażyć dalej kilka minut, dodać śmietanę i 200ml wrzącej wody. Poczekać aż wszystko sie zagotuje i doprawić sos świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić (nie zalewać zimną wodą), wrzucić do makaronu i dobrze wymieszać. Można użyć każdego makaronu, u mnie duże rurki ale najlepsze są do takiego sosu są świderki. Sos można zamrażać przyda się kiedy nie będzie czasu na gotowanie obiadu, wystarczy podgrzać sos i ugotować makaron.

piątek, 9 sierpnia 2013

Kaczka po chińsku z makaronem jajecznym


Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 2 godziny
Smażenie:10 minut
Przepis na kaczkę po chińsku wymyśliłam sama. Kupiłam kiedyś taką kaczkę w pobliskiej knajpie z jedzeniem na wynos, była pyszna i pomyślałam sobie że to nic trudnego bo składników w tej potrawie jest niewiele, tak więc powstała moja wersja kaczki po chińsku.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 672 kalorie
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • cebula
  • 5 zielonych cebulek
  • 1/2 opakowania kielków fasoli mong (180g)
  • 150g makaronu chińskiego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki vegety
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Piersi umyć w zimnej wodzie, osuszć doprawić lekko solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, na suchej patelni położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć na dużym ogniu, a gdy wytopi się tłuszcz przewracać mięso aż dobrze sie zarumieni z każdej strony. Następnie dodać dwie szklanki wrzącej wody i dusić mięso pod przykryciem do miękkości około dwie godziny. (Ja zazwyczaj gotuję kaczkę poprzedniego wieczora). Ugotowane mięso wyjąć na talerzyk i poczekać aż ostygnie. Następnie usunąć skóre a mięso pokroić w paseczki.
Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w plasterki o grubości około 0,5 cm. Zieloną cebulkę opłukać odciąć korzonki a resztę pokroić w poprzek w 3-4 cm paski, grubsze części cebulki można przekroić wzdluż na pół.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodać łyżkę oleju, wrzucić makaron i gotować około minuty w gotującej wodzie. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sicie do ostygnięcia.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego, dodać cebulę, zieloną cebulkę, mięso i kiełki fasoli mong. Wszystko smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając, najlepiej jest potrząsać patelnią tak by wszystko się wymieszało. Należy gwałtownie potrząsnąć wokiem do przodu i do tyłutak by wszystkie smażące się składniki przesunęły sie ze spodu na sciankę woka, ponieważ brzegi woka są zaokrąglone składniki z powrotem wpadną do środka podczas gdy cofniemy wok do tyłu. Na wszelki wypadek proszę nie próbować nad podłogą, może lepiej będzie nad blatem kuchennym. Zawsze można też po prostu wymieszać wszystko drewnianą łyżką ale trzeba to robić bardzo delikatnie.
Smażyć wszystko na dużym ogniu, od czasu do czasu potrząsając wokiem lub po prostu delikatnie mieszając do momentu gdy wszystko zacznie delikatnie się przypalać, wtedy dodać vegetę, wszystko wymieszać, dodać makaron i sos sojowy, jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć wok z ognia i podawać od razu.

wtorek, 6 sierpnia 2013

Zupa warzywna


Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa warzywna którą jedliśmy z Piotkiem niedawno u niego w domu podczas urlopu w Polsce. Nie miałam dokładnego przepisu, tylko listę składników, zupę ugotowałam więc sama tak jak umiałam najlepiej. Najbardziej lubię w niej to że jest pełna warzyw, nie trzeba też dokładnie trzymać się przepisu można do zupy wrzucić wszystkie warzywa jakie zalegają nam w lodówce.

Składniki na 6 porcjii – każda porcja około 180 kalorii
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie ziemniaki
  • mała kalarepka
  • 2 średnie marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • 2 liście kapusty
  • ¼ średniej wielkości kalafiora
  • 100g fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
  • 5 zielonych cebulek (dymek)
  • 1 duży pomidor
  • 8 gałązek świeżej natki pietruszki
  • 2 gałązki liści kalarepy
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka maggi
  • 2 płaskie łyżki masła (20g)
  • 2 płaskie łyżki mąki (20g)

Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, dodać skrzydełka i kostki rosołowe. Cebule obrać, jedna z nich pokroić w ćwiartki i przypalić nad gazem, drugą odłożyć. Przypaloną cebulę wrzucić do garnka z wywarem, gotować początkowo na większym ogniu a następnie gdy wywar się zagrzeje zmniejszyc ogień i gotować 20 minut uważając by zupa się nie zagotowała.
W tym czasie należy przygotować wszystkie warzywa, ziemniaki i kalarepkę obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i petruszkę obrać, pokroić w plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki. Odciąć końcówki z fasolki i każdą z nich przekroić na dwie części. Liście kapusty przekroić wzdłuż, zwinąć i pokroić w centymetrowe paski. Zieloną cebulkę drobno posiekać, pomidora obrać i pokroić w łódeczki. Poodrywać liście pietruszki i kalarepy z łodyżek.
Po około 20 minutach wrzucić do wywaru ziemniaki, kalarepkę, po kilku minutach dodać marchewkę i korzeń pietruszki. Gotować kolejne 10 minut na małym ogniu, następnie dodać kalafior, fasolkę szparagową i kapustę, doprawić solą, pieprzem i maggi. Gotować kolejne 10 minut, następnie dodać pokrojony w ćwiartki pomidor.



Pozostałą cebulę drobno posiekać. Następnie zrobić zasmażkę, w tym celu na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor, dodać mąkę ciągle mieszając. Gotową zasmażkę wlać do zupy, wszystko wymieszać.

Na koniec do zupy dodać drobno posiekaną zieloną cebulkę, liście kalarepki i zielonej pietruszki, wszystko wymieszać i zdjąć z gazu.

sobota, 3 sierpnia 2013

Jajecznica w bułce


Do zrobienia tej jajecznicy zainspirowała mnie strona stylowi.pl widziałam tam prześliczne zdjęcie jajecznicy w bułce ale nie było przepisu wymyśliłam go więc sama.

Składniki na 4 bułki – każda około 290 kalorii
  • 4 bułki
  • 4 plasterki boczku (75g)
  • 6 jaj
  • 25g masła
  • kilka gałązek zielonej pietruszki lub szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę a natkę pietruszki posiekać. Odkroić wierzch każdej bułki i wydrążyc środek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 3 minuty. W tym czasie podsmażyc na suchej patelni boczek. Gdy tłuszcz się wytopi a boczek będzie lekko chrupiący dodać masło a następnie jaja doprawić do smaku solą i pieprzem. Odczekać chwile i wszystko wymieszać. Jajecznice smażyć kilka minut w zależnosci od upodobań ale nie powinna być do końca usmażona bo bedzie jeszcze się piekła sie w piekarniku. Wyjąć bułki i każda napełnić jajecznicą, ponownie wstawić do piekarnika, piec około 4-5 minut. Wyjąć z piekarnika, podawać posypane zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.