Strony

sobota, 14 września 2013

Garam masala


Niedawno miałam okazję uczestniczyć w kursie gotowania organizowanym przez Indyjska restauracje Zari w Crawley (UK). Restauracja ta cieszy się bardzo dobrą opinią wśród krytyków kulinarnych jak również wśród lokalnej społeczności.

W kuchni indyjskiej używa sie wielu przypraw które w Polsce nie sa zbyt popularne, jedna z nich jest Garam Masala, czyli mieszanka wielu przypraw. Udział w kursie gotowania prowadzonym przez wykwalifikowanych kucharzy dał mi możliwość bliższego poznania tej kuchni, używanych w niej przypraw a także poszerzenia mojej wiedzy kulinarnej, którą chciałabym sią z Wami podzielić.

W dzisiejszym poście opiszę w jaki sposob powstaje Garam Masala, można oczywiscie użyć gotowej mieszanki kupionej w sklepie ale swieżo przygotowana mieszanka przypraw zawsze będzie bardziej aromatyczna i potrawy z nia przygotowane będą miały autentyczny i wyrazisty smak. Składniki do przygotowania mieszanki Garam Masala powinny być dostępne w sklepach z żywnością azjatycką ale w razie problemów z kupnem składników, po prostu kupcie gotową mieszankę. Na wszelki wypadek podaję też nazwy w języku angielskim bo takie przyprawy są do Polskich sklepów sprowadzane i pewnie będzie można znaleźć je w oryginalnych opakowaniach.


Składniki:
  • łyżka nasion kolendry (whole corriander)
  • łyżka nasion kminku (whole cumin seeds)
  • łyżeczka nasion czarnego pieprzu (whole black pepper)
  • kawałek kory cynamonu (cinnamon stick)
  • 10 goździków (cloves)
  • 5 ziarenek zielonego kardamonu (green cardamon)
  • 1 ziarenko czarnego kardamonu (black cardamon)
  • 1 kawałek łupinki gałki muszkatołowej (mace)
  • 2 liście laurowe (bay leaves)
  • 1 gwiazdka anyżu (star anise)
  • łyżeczka nasion czarnego kminku (whole black cumin) zamiennikiem tej przyprawy sa czarne nasiona cebuli inaczej czarnuszka siewna (black onion seeds lub nigella sativa)
  • łyżeczka nasion kopru woskiego (fennel seeds)

Wszystkie przyprawy umieścić na suchej patelni i podgrzać ciągle mieszając (około 2 minut) aż zaczną strzelać, podgrzane przyprawy wydzielą olejki eteryczne i uwolnia to co w każdym ziarenku najlepsze. Należy uważać by nie przypalić ziarenek a tylko uwolnić ich cudowny aromat, zbyt długo podgrzane ziarenka zrobią się gorzkie. Ziarenka zdjąć z gazu, przesypać do pojemnika i odstawić na 10 minut żeby przestygły. Następnie wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy, blenderze lub rozgnieść przy pomocy moździeża. Zmieloną przyprawę przecedzić przez sito żeby wyeliminowac ewentualne większe niezmielone kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2 komentarze:

  1. super - muszę zrobić bardzo lubie domowe przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sie zastanawiałam czy ktoś z tego przepisu skorzysta bo jednak składniki ciężkie do kupienia. Cieszę się że przepis się przyda.

    OdpowiedzUsuń