Przygotowanie: 20 - 30 minut
Dziś obchodzimy światowy dzień czekolady nie zdążyłam jednak zrobić nic
superczekoladowego ale za to proponuję tort biszkoptowy z kremem z bitej
śmietany i czekolady w proszku. Jest lekki, pyszny i bardzo prosty. Wymyślłam
go sama kiedyś w pośpiechu jest bardzo szybki bo robi się go z gotowych spodów
biszkoptowych ale jeśli macie czas i ochotę możecie sami upiec biszkopt.
Składniki na 12 porcji – każda porcja około 350 kalorii
- gotowy spód biszkoptowy 3 warstwowy jasny
- 600ml śmietany kremówki
- 2 opakowania czekolady w proszku o smaku orzechowym(60g)
- 2 opakowania smietanfixu
- 30g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka
- 50ml likieru bayleys
Mleko wymieszać z likerem. Biszkopty rozłożyć na blacie i każdy skropić
lub posmarować z dwóch stron mlekiem wymieszanym z likierem. Śmietanę ubić na
sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfix i czekoladę w proszku. Mi
najbardziej smakuje czekolada o smaku orzechowym ale jeśli nie macie może być
zwykła, można też użyć nesquick lub zwykłe gorzkie kakao ale wtedy proponuję
dodać opakowanie cukru waniliowego. Bitą śmietanę podzielić na 3 części dwiema
przełożyć spody biszkoptowe a jedną częścią boki i wierzch tortu. Czekoladę
posiekać na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tartce i posypać nią wierzch tortu
(ja udekorowałam dodatkowo gwiazdkami z białej czekolady i orzechami). Jeśli
macie naprawdę mało czasu krem śmietankowy można podzielić na 2 części i
przełożyć nim biszkopty a wierzch polać stopioną czekoladą. Smacznego!
Boski, uwielbiam takie torciki :) a ten prezentuję się super
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń