Strony

sobota, 9 lutego 2013

Nutella brownies


Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 35 minut

Jak tylko zobaczyłam akcję Warjacje na temat brownies pomyślałam o moim pysznym cieście czekoladowym ale ono już było na moim blogu więc odpada choć jest idealne. Myślałam co tu zrobić, może coś zmienić ale co? W końcu brownie musi być czekoladowe nie bardzo jest co zmienić. W końcu wymyśliłam, a wszystko za sprawą mojego przyszłego niedoszłego męża zwanego również boyfriendem Piotrka, którego wysłałam do sklepu już nie pamiętam po co, a on wrócił z dwoma kubkami lodów i słoikiem nutelli! Nutelle skonfiskowałam i wykorzystałam do upieczenia pysznych brownies.
 

Składniki na mała kwadratową blachę 21cm x 21cm
16 porcji – każda porcja około 224 kalorie
  • 100g masła
  • 400g nutelli
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki
  • 60g orzechów laskowych

 

Masło umieścić w żaroodpornym naczyniu, dodać nutellę. W dużym garnku zagotować wodę. Naczynie żaroodporne umieścić w garnku z gorącą wodą. Mieszać aż wszystko się rozpuści.
Białka odzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać kolejno żółtka, mąkę, mase z nutelli i orzechy.
Ciasto wyłożyć na kwadratową blache wysmarowana tłuszczem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ° C. Brownies będą gotowe gdy na wierzchu pojawi się chrupiaca skórka, w środku powinny nadal być miękkie. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika a gdy przestygnie pokroić na 16 małych kawałków.
 
 
 

3 komentarze: