Strony

sobota, 26 stycznia 2013

Tajska zupa z krewetkami


Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 20 minut

Tą zupą przyłączam się do akcji kulinarnej POMYSŁ NA ... zupę od serca. Proponuję orientalną tajską zupę w której zamiast kurczaka znalazły się krewetki i pyszne zdrowe warzywa. Do zupy dodałam też świeżo mielony pieprz i łyżkę sosu rybnego żeby podkreślić jej smak. Była tak pyszna że zjedliśmy całą od razu.
 

Składniki na 4 małe miseczki – każda około 165 kalorii

·        1 opakowanie winiary pomysł na tajską zupę z kurczakiem
·        225g gotowanych krewetek
·        100g świeżego szpinaku
·        pół czerwonej papryki
·        2 cebulki dymki
·        łyżka sosu rybnego
·        świeżo mielony pieprz
·        100g makaronu chińskiego
·        łyżeczka soli
·        łyżka oleju
 


Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Do garnka wlać litr wody, wsypać zawartość większej torebki (baza do zupy), zagotować. Dodać paprykę, gotować około 10 minut. W tym czasie pokroic dymke w plasterki, szpinak umyć, opłukać, poodrywać łodyżki. Po 10-ciu minutach do zupy dodać krewetki, szpinak i łyżke sosu rybnego (u mnie fish sauce blue dragon).
Następnie ugotować chiński makaron. W tym celu zagotować wodę w garnku dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju, wrzucić makaron i gotować według przepisu na opakowaniu. (Ja użyłam makaronu „blue dragon medium egg noodles” i gotowałam je 3 minuty). Ugotowany makaron przecedzić przez sitko i zalać zimną wodą.
Zupa powinna być już prawie gotowa na 2 minuty przed końcem jej gotowania dodać zawartość mniejszej torebki pomysłu winary na zupę tajską (mleko kokosowe i przyprawy) i pokrojoną w plasterki dymkę, dobrze wymieszać. Zupe podawać z makaronem i świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz