Strony

wtorek, 8 stycznia 2013

Ryż z warzywami po chińsku


Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 12 minut

Przepis na „Vegetable stri-fry” czyli ryż z warzywami po chińsku pochodzi z książki  z przepisami dla vegeterian ale niestety nie spisałam tytułu. To wyśmienity przepis na szybką i smaczną kolację. Zawarte w tej potrawie orzechy nerkowca mimo że są kaloryczne dostarczają naszemu organizmowi dużo zdrowego tłuszczu. Sa też optymalnym źródłem magnezu, węglowodanów, białka i błonnika. Ponadto zawieraja żelazo i kwas foliowy, a wiec podane z ryżem i warzywami to samo zdrowie. Gorąco polecam.

  
Składniki na 2 duże porcje – każda porcja około 565 kalorii

·        2.5cm kawałek imbiru
·        200g zielonej fasolki szparagowej
·        pół łyżeczki soli
·        łyżka oleju sezamowego
·        100g pieczarek
·        1 czerwona papryka
·        4 zielone cebulki
·        200g kiełków fasoli mung
·        50g orzechów nerkowca
·        mała puszka kukurydzy (200g)
·        180g ugotowanego ryżu
·        10 łyżek sosu sojowego 150ml

Imbir obrać i pokroić w zapałki, fasolkę, zieloną cebulkę i paprykę w 2cm paski a pieczarki w plasterki. Zagotować wodę w garnku, posolić a nastepnie wrzucić do niej zieloną fasolkę i gotowac 2 minuty. Odcedzić fasolkę i włożyc do lodowatej wody najlepiej z kostkami lodu. Zatrzyma to proces gotowania i fasolka będzie miała nadal piękny zielony kolor. Po kilku minutach ponownie odcedzić.
Na patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, dodać imbir, fasolkę, pieczarki i paprykę. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu gdy odparuje z warzyw cała woda około 4-5 minut (czas smażenia zależy od tego jak duży jest ogień pod wokiem). Dodać kiełki fasoli mung, orzechy nerkowca i zieloną cebulkę smażyć około 3 minuty, dodać ugotowany ryż, kukurydzę i 10 łyżek sosu sojowego. Ważne jest by dodawać sos na końcu inaczej wsiąknie on w warzywa i potrawa będzie bardziej słona. Dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty ciągle mieszając.

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie!:) przepis spróbuję odtworzyć na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie szybkie i aromatyczne dania :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń