Strony

sobota, 12 stycznia 2013

Pasta z wędzoną makrelą i serem


Przygotowanie: 15 minut

Dzisiejsza propozycja to pasta z wędzonej makreli według przepisu mojego brata. Jest bardzo smaczna, idealna na śniadanie lub kolację a w dodatku zdrowa bo makrela zawiera dużo białka, witamin i tłuszczu omega 3.
100g pasty z makreli – około 170 kalorii

Składniki: 
·        2 jajka ugotowane na twardo
·        1 czerwona cebula
·        pół pęczka świeżego koperku
·        1 wędzona makrela
·        kostka białego sera
·        6 łyżek kwaśnej śmietany (120g)
·        4 łyżki majonezu (80g)
·        łyżeczka pieprzu
·        ½ łyżeczki soli

Jajka i cebulę pokroić w kostkę, gałązki koperku oderwać od łodyżek i drobno posiekać, makrelę obrać ze skóry i ości, wszystko wsypać do miseczki. Dodać kostkę białego sera, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 4 łyżki majonezu, płaską łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu i pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszac.

2 komentarze: